Kedden kezdődik Dietmar Clodo és társainak pere

A Fővárosi Bíróságon kedden kezdődik a bombagyárosként emlegetett Dietmar Clodo és két társának bűnszervezet tagjaként elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatti büntetőpere. A vádban foglalt cselekményekért akár húszéves szabadságvesztés is kiszabható halmazati büntetésként a Büntetőtörvénykönyv alapján.

A Fővárosi Főügyészség Diemar Clodót és egyik vádlott társát, Leonid Kolchinskit lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, továbbá Clodót közokirat-hamisítással is vádolja 1998-ban elkövetett cselekmények alapján.

A vádban foglalt cselekményekért akár húszéves szabadságvesztés is kiszabható halmazati büntetésként a Büntetőtörvénykönyv alapján.

A vádirat szerint Leonid Kolchinski Dietmar Clodo irányításával és Vlagyimir Volkov vádlott közreműködésével nagy mennyiségű robbanóanyagot állított elő, abból három pokolgépet készített, közülük kettőt értékesített. Clodo anyagilag finanszírozta a robbanóanyag előállítását, és laboratóriumi célokra Kolchinski rendelkezésére bocsátotta pilisszentlászlói bérelt házát. Ebben a házban, valamint Kolchinskilakásán is több engedély nélkül szerzett lőfegyvert és nagymennyiségű lőszert tároltak - áll a vádiratban.

Fábián Ákos ügyvéd, a német férfi védője szerint: védence a rendőrségi kihallgatások során az érdemi kérdésekre megtagadta a válaszadást és következetesen tagadta, hogy bármilyen segítséget nyújtott volna akár egyetlen bomba elkészítéséhez. Az ügyvéd bízik abban, hogy a bíróság a tényállás megállapításánál a vádirattal ellentétben Clodo vallomását veszi alapul, melyet a gyanúsítottak és a tanúk vallomásai is alátámasztanak.

Clodót 1998. június 3-án vette őrizetbe a rendőrség, és jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Ez év április 17-én a Pest Megyei Bíróság bűnsegédként elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt jogerősen 3 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a német férfit. A büntetés végrehajtását azonban várhatóan csak 1-2 hónap múlva kezdi meg Clodo.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.17.)