Szanyi Tibor cége visszaadta a margitszigeti ingatlant a honvédelmi tárcának

Visszaadta Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő cége, az Euro Info Service Kft. kedden a Honvédelmi Minisztériumtól bérelt, az Európa Háznak otthont adó margitszigeti ingatlant a tárcának. Az ingatlan jogtalan használata miatt a védelmi tárca 10 millió forint kártérítést is követel Szanyitól. A szocialista képviselő és a kisgazda irányítású minisztérium vitája azután robbant ki, hogy Szanyi feljelentette Torgyán József kisgazda földművelésügyi minisztert.

Az Euro Info Service Kft. a honvédelmi tárcával kötött bérleti szerződés alapján a minisztérium margitszigeti, félmilliárd forint értékű ingatlanjában az Európa Ház nevű vállalkozását üzemeltette 1994 és 1998 között. Szanyi Tibor képviselő cége azonban a szerződés lejárta után nem volt hajlandó kiköltözni az ingatlanból. A Honvédelmi Minisztérium ezért 1999-ben bírósághoz fordult. A Pesti Központi Kerületi Bíróság március 29-i jogerős végzésében kötelezte Szanyi Tibort, hogy 30 napon belül adja át az ingatlant.

Szanyi Tibor korábban állította: április 28-án kísérletet is tett az említett ingatlan átadására, a honvédelmi miniszter azonban "jó látási viszonyokat tartott szükségesnek az átadás-átvétel lebonyolításához", így arra a miniszter kérésének megfelelően kedden került sor.

A Honvédelmi Minisztérium április 14-én egy újabb keresetet indított az Euro-Info Service Kft. és ügyvezetője ellen, hogy a cég - miután 1998 óta nem költözött ki az épületből - térítse meg a mintegy hárommillió forintos használati díjat, egymillió forintos közüzemidíj-tartozását, valamint a nem rendeltetésszerű használatból eredő, a tárca számításai szerint mintegy 6 millió forint értékű károkat.

Az ügy azután került a nyilvánosság elé, hogy Szanyi – az áprilisi időközi parlamenti képviselőválasztások előtt - hivatali visszaélés alapos gyanújára hivatkozva feljelentést tett Torgyán József kisgazda földművelésügyi miniszter ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Szanyi szerint a miniszter több párttársa vállalkozását támogatta nagyobb összeggel. Emellett a tárcavezető megsértette a gyülekezési szabadságot, amikor megfenyegette a demonstrációra készülő gazdákat. Válaszul Torgyán József szintén feljelentette Szanyi Tibort rágalmazásért.

A kisgazda vezetésű honvédelmi tárca ezután tett feljelentést Szanyi ellen. Szabó János honvédelmi miniszter korábban a Nap-kelte műsorában elismerte, hogy van összefüggés Szanyi feljelentése és aközött, hogy a tárca bejelentette egy tízmillió forintos kártérítési per indítását a szocialista képviselő és cége ellen. "Az, aki két választási forduló között nem titkoltan politikai indíttatásból ilyen hatalmas kampányba kezd a kisgazdapárt ellen, az számítson ellencsapásra is" - indokolta Szabó János az ügy nyilvánosságra hozatalát.

Szanyi Tibor korábban a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott: jellemző a kormány stílusára, hogy a honvédelmi miniszter áll bosszút saját pártelnökének feljelentéséért. Ugyanez a stílus nemcsak kifelé, hanem befelé is érvényesült, amikor Viniczai Tibor székesfehérvári MDF-jelöltet is hatalmi szóval, vállalkozásának fenyegetésével próbálták rábírni a visszalépésre - tette hozzá.

Szanyi szerint mindez alátámasztja azt a gyanút, hogy majdnem teljes kormányszinten hivatallal történő visszaélés megy végbe. A képviselő kijelentette: Szabó János honvédelmi miniszter pechére egy jogerősen lezárt ügyet próbál újra elővenni, de feljelentése semmit nem mond ahhoz képest, hogy alapos a gyanú arra, hogy Torgyán József híveinek több százmillió forint jutott a földművelésügyi tárca rendelete alapján.

(MTI)