Az elmúlt 24 órában a sokszor viharos erejű szél okozott gondot és adott munkát az árvíz ellen védekezőknek a Közép-Tisza mentén. Az óránként 70 kilométeres sebességet is elérő széllökések alaposan megrongálták a Szolnok és Tószeg közötti szakaszon a hullámverés elleni védelmet.

A heves szél okozta károkat a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) védelmi osztaga és a honvédség közösen hárította el. A meteorológiai előrejelzés szerint a szél erőssége fokozatosan gyengül, iránya északkeletiről délire, délkeletire változik.

Az apadásnak köszönhetően a Zagyva Szászberek és Jászberény közötti szakaszán az árvízvédelmi készültséget megszüntették, kivéve a pusztamizsei őrjárást, ahol a védelmi töltés helyreállításáig harmadfokú a készültség.

Változatlanul érvényes a rendkívüli készültség a Tisza teljes szakaszán, a Zagyva és a Hármas-Körös visszaduzzasztással érintett részein, valamint a Hortobágy-Berettyón.

Az ÁNTSZ Szolnok megyei intézete május 5-ig, péntekig az érintett településeken felméri a fertőtlenítendő épületek, területek mennyiségét, hogy körülbelül mennyi fertőtlenítőanyag szükséges. Fertőtlenítéskor a szerek biztosítása általában az önkormányzat feladata, ezúttal azonban a szükséges anyagokat központi keretből kapják meg az érintett települések.


(MTI)

Ajánló:

Tovább apad a folyó.

Korábban:

(2000.05.02.)