Torgyán után Szabó János honvédelmi minisztert is feljelenti Szanyi Tibor

Feljelenti Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő Szabó János honvédelmi minisztert hétfőn hivatali visszaélés gyanúja miatt. A szocialista képviselő szerint a honvédelmi miniszter ugyanis kisgazda pártérdekek érvényesítésére használta miniszteri kapcsolatait. A szocialista politikus áprilisban - szintén hivatali visszaélés gyanúja miatt - már feljelentette Torgyán József földművelésügyi minisztert, ebbe az ügybe avatkozott bele Szabó.

Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő azért készül feljelentést tenni, mert kifogásolja, hogy a kisgazda Szabó János miniszteri eszközeit felhasználva, pártérdekek védelmében avatkozott a Torgyán József földművelésügyi miniszter ellen tett büntetőfeljelentés ügyébe.

Szanyi közölte: eltekintett volna a kérdés jogi útra terelésétől, ha Szabó János nyilvánosan bocsánatot kért volna tőle a tárca feljelentéséről szóló április 14-i, szerinte hamis állításokat tartalmazó HM-közlemény miatt.

A képviselő elmondta: levélben kérte korábban Orbán Viktor miniszterelnököt: kötelezze nyilvános bocsánatkérésre Szabó Jánost. Erre azonban választ nem kapott.

Az MSZP-s képviselő azt várja az ügyészségtől, hogy a "kisgazdapárt némely randalírozó miniszterét" rábírja arra: annak figyelembevételével kormányozzanak, hogy a törvényesség a politika és a személyes érdekek felett áll.

Szanyi Tibor közlte: pénteken a Fővárosi Főügyészségen - a Torgyán József ellen tett feljelentése kapcsán tartott meghallgatáson - javasolta annak kivizsgálását: milyen alapon történt a támogatott cégek kiválasztása, volt-e ezeknek lejárt köztartozása, a készlet-finanszírozási hitelekből kifizették-e a termelőket, illetve voltak-e az érintett cégeknek egyáltalán készleteik.

A képviselő úgy tudja: az állami kezességvállalás idején 10 kedvezményezett konzervgyárból kettő felszámolás alatt állt, és az egyiknek a közzétett vagyonmérlegében nem is szerepelt készlet. Szanyi Tibornak kételyei vannak az ügyben, hogy vajon Torgyán József - a sajtóban tett bejelentéséhez híven - valóban feljelentette-e őt hamis vád miatt.

A feljelentések előzménye, hogy Szanyi Tibor cége, az Euro-Info Service Kft., egy margitszigeti ingatlant bérelt a honvédelmi tárcától. Ennek bérleti szerződése 1998-ban lejárt, a cég azonban sokáig nem volt hajlandó kiköltözni. A honvédelmi tárca bírósághoz fordult. A bíróság jogerős ítéletben kötelezte Szanyi vállalkozását, hogy hagyja el az ingatlant. Szanyi cége ezután idén május 2-án átadta az ingatlant.

Eközben a Honvédelmi Minisztérium április 14-én egy újabb keresetet indított az Euro-Info Service Kft. és ügyvezetője ellen, hogy a cég - miután 1998 óta nem költözött ki az épületből - térítse meg a mintegy hárommillió forintos használati díjat, egymillió forintos közüzemidíj-tartozását, valamint a nem rendeltetésszerű használatból eredő, a tárca számításai szerint mintegy 6 millió forint értékű károkat.

Az újabb feljelentés azután került a nyilvánosság elé, hogy Szanyi - az áprilisi időközi parlamenti képviselő-választások előtt - hivatali visszaélés alapos gyanújára hivatkozva feljelentést tett Torgyán József kisgazda földművelésügyi miniszter ellen a rendőrségen.

Szanyi szerint Torgyán több párttársa vállalkozását támogatta nagyobb összeggel. Emellett a tárcavezető megsértette a gyülekezési szabadságot, amikor megfenyegette a demonstrációra készülő gazdákat. Válaszul Torgyán József szintén feljelentette Szanyi Tibort rágalmazásért.

A kisgazda vezetésű honvédelmi tárca a Torgyán elleni feljelentés után indította az újabb Szanyi elleni pert. Szabó János honvédelmi miniszter korábban a Nap-kelte műsorában elismerte, hogy van összefüggés Szanyi feljelentése és a között, hogy a tárca bejelentette egy tízmillió forintos kártérítési per indítását a szocialista képviselő és cége ellen. "Az, aki két választási forduló között nem titkoltan politikai indíttatásból ilyen hatalmas kampányba kezd a kisgazdapárt ellen, az számítson ellencsapásra is" - indokolta Szabó János az ügy nyilvánosságra hozatalát. Szanyi most e miatt a nyilatkozat miatt jelenti fel a honvédelmi minisztert.

(MTI)

Ajánló: