Az olajbizottság meghallgatásán Szeszák Gyula egykori Hajdú-Bihar megyei főügyész megnevezte azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek megakadályozták, hogy napvilágra kerüljenek az olajügyekkel kapcsolatos információk. Szeszák szerint Györgyi Kálmán és helyettese, Fábián János magatartása kimeríti a hivatali bűnpártolás fogalmát, mert mindketten akadályozták a munkáját.

Szeszák Gyula egykori Hajdú-Bihar megyei főügyészt hétfőn meghallgatta az olajügyi bizottság. Szeszák azt mondta: kinevezését követően szorosabb együttműködésre törekedett a társszervekkel. Ezért kapcsolatba lépett a Megyei Szervezett Bűnözés Elleni Osztály, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetőivel. Mindhármuktól terhelő adatokat kapott az akkor megyei főkapitányról, dr. Papp Imre ezredesről. Ezeket az adatokat saját hatáskörében ellenőrizte, és tényszerűnek találta azokat.

Szeszák elmondta: az információk birtokában egy MDF-es országgyűlési képviselő segítségével megpróbált a belügyminiszerhez jutni, de Boross Péter nem válaszolt kérésére, hanem egy átiratot küldött a legfőbb ügyésznek, amelyben jelezte, hogy egy megyei főügyész akart vele kapcsolatba kerülni. Györgyi Kálmán először szóban, majd írásban feddésben részesítette Szeszákot, mert szerinte beosztottja megszegte az ügyészségi szabályzatot, és privát diplomáciai úton, az ő megkerülésével próbált a miniszterhez eljutni. Ezt Szeszák maga is elismerte a bizottság előtt.

Az egykori megyei főügyész közölte: dr. Papp Imre beltagja egy Hajdú Privát Petrol nevű bt.-nek, amelybe később belépett tagként a Hungária Privát Petrol Kft. Ezt követően Papp távozott a cégből, helyét egy volt debreceni rendőrtiszt vette át. A megyei főrendőr időközben megalapította a Strázsa bt.-t, amelynek a fia volt a beltagja. Szeszák szerint ez az őrző-védő cég felügyelte az olajtermékek savazását.

Szeszáknak tudomására jutott, hogy egy 66 vagonból álló - Papp személyes közbenjárására fűtőolajként vámkezelt - gázolajat szállító szerelvény jutott az országba, ebből 61 vagont Pétfürdőn visszatartottak. Az akkori ORFK-kapitány, Pintér Sándor többször érdeklődött Mészáros ezredesnél, a VPOP különleges ügyek főosztályának vezetőjénél az ügy állásáról. Mészáros ekkor telefonon felhívta Szeszákot, aki a beszélgetést magnóra rögzítette. Mészáros megkérte, hogy küldjön el neki minden anyagot a pétfürdői szerelvénnyel kapcsolatban. Kérését azzal indokolta, hogy az anyagot Pintérnek küldi tovább, aki azt alaposabb vizsgálatra a Csongrád Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalba juttatná, ahol Papp főkapitány büntetőjogi felelősségét vizsgálják. Később kiderült: az akták soha nem érkeztek meg Szegedre, ennek ellenére Pintér továbbra is érdeklődött, mikor fejeződik be a nyomozás.

Szeszák szerint Györgyi Kálmán és helyettese, Fábián János magatartása kimeríti a hivatali bűnpártolás fogalmát, mert mindketten akadályozták a munkáját.

(HavariaPress)

Korábban:

(2000. május 8.)