Távozik a kormányból Katona Kálmán, ha Orbán Viktor nem változtatja meg álláspontját a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium részekre darabolásáról.

Orbán Viktor miniszterelnök
A miniszterelnök kedden délután fogadta a minisztert és ismertette vele a terveket, melyekkel Katona Kálmán nem értett egyet. Katona Kálmán azért kért rendkívüli találkozót a miniszterelnöktől, mert tisztázni akarta, miért szivárogtatták ki kormányzati körökből, hogy távozik a kormányból.

A megbeszélésen Orbán Viktor arról tájékoztatta Katona Kálmánt, hogy tervei szerint feldarabolnák a minisztériumát. A hírközlési és informatikai terület így a jövőben a miniszterelnöki hivatal alá tartozna. A szaktárca jelenlegi vezetője ezt elfogadhatatlannak tartja: "Miután én a távközléssel bajlódtam 10 esztendőn keresztül, és ez volt a motivációm, természetesen készültem másik területekre is, ez számomra elfogadhatatlan."

Katona Kálmán ennek ellenére kedden még nem mondott le, és erre nem is kérték fel.

Az államfőválasztás előtt politikai megállapodást kötött Orbán Viktor miniszterelnök Torgyán Józseffel, a kisgazdapárt elnökével. Ennek keretében a Fideszhez kötődő Mádl Ferenc lett a koalíció államfő-jelöltje, és a paktum információink szerint kiterjed a kisgazdapártnak fontos Nemzeti Földalap létrehozására, valamint az ÁPV Rt. átalakítására is. A paktum része a Közlekedési Minisztérium felosztása is.

A Nemzeti Földalapról szóló törvénytervezetet legkésőbb június elején a kormány elé terjesztik. A Földművelési Minisztériumban előkészített dokumentumban célként szerepel a birtokviszony átalakítása.

Katona Kálmán
A miniszterelnök május harmadikán sürgős feladatként jelölte meg a földalap megteremtését: "A földalap ügye az sürgetőbb, azt én magam is egy fontosabb ügynek tartom, de az is valahol a pártok közötti és a közigazgatási egyeztetés dzsungeljében tartózkodik egyelőre, de ott az árvíz miatt különösképpen sürgetőnek érzem az ügyet, hiszen ki kell váltanunk az árvíz által elöntött területeket más földekkel. Ehhez pedig egy földalapot mindenképpen létre kell hozni, tehát az árvízzel kapcsolatos teendők részének látom a földalap kérdését, és remélem, hogy azt hamarosan meg is oldjuk."

A kisgazda tervek szerint a földalapba kerül ÁPV Rt. tulajdonában lévő 400 ezer hektár és a Kincstári Vagyonigazgatóság tulajdonában lévő körülbelül 600 ezer hektár föld. A törvénytervezet szerint a Földművelésügyi Minisztérium közhasznú társaságot alapítana, amelynek ügyvezetőjét vagy ügyvezetőit, illetve a legalább 7 tagú felügyelő bizottságot Torgyán József miniszter jelölné. Információink szerint a kisgazda pártelnök javaslatára neveznének ki igazgatótanácsi és felügyelő-bizottsági tagokat 27 állami tulajdonú agrár társaságba és 19 erdőgazdaságba.

Torgyán József május harmadikán azt mondta a vízügyi tárca átalakítása csak az ár levonulása után válik esedékessé.

(RTL KLUB)

Korábban:

(2000. május 9.)