A miniszterelnök felmentette hivatalából Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztert. A tárca vezetőjének azért kellett távoznia posztjáról, mert nem értett egyet a kormány koncepciójával, hogy a minisztérium hatásköréből kiveszik a hírközlési területet.

Katona Kálmán
Katona Kálmán közlekedési miniszternek korábban felajánlották, hogy vállalja el az informatikai kormánybiztosi posztot, vagy vezesse tovább tárcáját, amelyből kiveszik a hírközlési területet. Ő azonban egyik feladatot sem vállalta.

A kormány azt tervezi, hogy a KHVM hatásköréből kiveszik a hírközlési területet, amely ezután a Miniszterelnöki Hivatal alá fog tartozni. Katona nem értett egyet ezzel, a miniszterelnököt azonban nem tudta eltéríteni eredeti tervétől. Ezután már várható volt, hogy Katonának távoznia kell majd a minisztérium éléről. Orbán Viktor miniszterelnök kedden május 3-i hatállyal felmentette a minisztert.

Továbbra sem értek egyet a tárca feldarabolásával, de elfogadom a miniszterelnök döntését - közölte Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter sajtótájékoztatóján, melyet egy időben tartott a kormányszóvivői tájékoztatóval. Katona kijelentette: egyelőre nem döntött, hogy a későbbiekben a közigazgatás, vagy a versenyszféra területén tevékenykedjen-e. Egy dologban azonban nem biztos, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó intézményeknél és társaságoknál nem vállal funkciót.

Katona utódja Nógrádi László fideszes országgyűlési képviselő lesz.


[origo]

Ajánló: