Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága csütörtöki ülésén úgy foglalt állást, hogy nem házszabályszerű a Szövetség Kelet-Magyarországért kétfős frakciójának megalakulása. A frakciót Szabó Attila ex-fideszes és Cseh Sándor volt MIÉP-es képviselő akarta megalapítani, s korábban az Országgyűlés elnöke sem ellenezte ezt.

A vita során egyedül a Fidesz képviselői látták úgy, hogy a jelenlegi házszabályi rendelkezések alapján nem tagadható meg a frakcióalapítási jog Szabó Attilától és Cseh Sándortól.

A Szövetség Kelet-Magyarországért nevű frakciót a botrányos viselkedése miatt a Fideszből kilépni kényszerült Szabó Attila és a volt MIÉP-es Cseh Sándor alapította. A politikusok – állításuk szerint - azért kényszerültek frakcióalakításra, mert a jelenlegi szabályozás miatt az Országgyűlésben nem biztosítottak számukra hozzászólási lehetőséget, és a munkafeltételek sem voltak megfelelőek. Korábban az Országgyűlés elnöke nem látta akadályát az új parlamenti csoport megalakulásának, mivel a házszabály nem tiltja ezt.

''Elképesztő, hogy az ügyrendi bizottság nem a jogszabályok, hanem politikai megfontolások alapján járt el'' – közölte az ülés után Szabó Attila. A politikus szerint a testületnek csak azt kellett volna megvizsgálnia, hogy jogszerűen alakult-e meg a képviselőcsoport. Erre a kérdésre az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján egyértelműen igen a válasz - fűzte hozzá a képviselő.

Szabó szerint nem személyének szólt, hogy korábbi pártja képviselői megszavazták az új képviselőcsoportot. ''Csak a Fidesz áll a jogállamiság talaján, legalábbis e döntés kapcsán'' - jegyezte meg a pártelnöki tisztet is betöltő politikus.

Cseh Sándor, a tervezett frakció másik tagja kijelentette: fegyelmezetten tudomásul veszi a döntést, ám "a magyar parlamentarizmus legsúlyosabb megalázásának, meggyalázásának" tartja azt. Mint mondta, ezzel végleg elveszíti annak esélyét, hogy frakcióhoz tartozó társaihoz hasonló eredményességgel képviselhesse választóit.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.27.)