Napokon belül elkészül a Tiszát ért szennyezések okozta károk felszámolásának programjáról szóló kormány-előterjesztés. Gönczy János kormánybiztos a térség gazdasági fejlesztését szolgáló, átfogó terv elfogadását fogja javasolni a kormánynak.

A minisztériumok bevonásával készülő Tisza-terv a szennyezések miatt szükséges kormányzati intézkedéseket foglalja össze. Tartalmazza majd a szennyezések okozta közvetlen és közvetett hatások összesítését, felmérését, az újabb szennyezések megelőzéséhez szükséges intézkedéseket és a Tisza természetközeli állapota visszaállításának módját - mondta a Magyar Hírlapnak Gönczy János, a programot koordináló tiszai kormánybiztos. A tárcaközi egyeztetésre váró Tisza-program valójában egy térségfejlesztési terv - hangsúlyozta Gönczy. Ez megszabja majd a minisztériumok feladatait. A vízminőség védelmét szolgáló intézkedésektől, az árvízvédelmi rendszer fejlesztésén át, a folyó "újraszabályozását" segítő beavatkozásokig sokféle tennivalót tartalmaz. Gönczy egyelőre nem kívánt becslésekbe bocsátkozni a program költségéről, konkrét számítások majd az egyeztetések után, a végleges előterjesztés kapcsán készülnek.

A kormánybiztos elmondta: június 16-án feloldják a Tiszán és mellékfolyóin a horgászati, 18-ától csak a mellékfolyókon a halászati tilalmat. A főmederben viszont csak akkor engedélyezik a halászatot, ha befejeződik a tiszai halállomány felmérése. A telepítések zavartalanul folynak, és az árvíz során keletkezett pangó vizekből pedig megkezdték az ivadékok átmentését a Tisza főmedrébe. Gönczy azt is közölte, a kormány rövidesen megtárgyalja előterjesztését a tiszai halászok megsegítésének programjáról. Az anyagi támogatásokat megnehezíti, hogy nagyon sokféle jogviszonyban foglalkoztatják jelenleg a halászokat, ezért késett idáig rendszeres támogatásuk.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. április 14.) Magyar-román huzavona(2000. április 4.) A szakma Tisza-programot sürget(2000. március 25.)