Az elnökválasztás megismétlését javasolja majd Pálfy G. István a Magyarok Világszövetsége elnöksége azon tagjainak, akik Patrubány Miklós elnök hét végi megválasztását követően bejelentették, hogy ameddig nem születik meg az MVSZ alapszabály-módosítása és az érvényes költségvetés, felfüggesztik tevékenységüket.

Pálfy G. szerint azért kell megfontolni az elnökválasztás megismétlését, mert Patrubány az utóbbi években is főszereplője volt a szervezeten belüli viszálykodásoknak, az elmúlt napokban pedig végletesen megosztotta a világszövetség tagságát. Pálfy G. kérdésünkre elismerte, hogy az alapszabály szerint nehezen lenne indokolható a megválasztott elnök menesztése, de úgy vélekedett, hogy a múlt pénteki szavazás csupán "demokratikus jogtechnikákkal véghezvitt szerencsétlen lépés" volt.

A huszonnégy tagú elnökség felét kitevő tiltakozók többsége ma vitatja meg a kialakult helyzet, miután Patrubány kedden július 7-ig adott határidőt az érintetteknek, hogy megváltoztassák döntésüket. Az
elnök levelében kifejtette, hogy a munkájától távolmaradó 12 elnökségi tag megszegi az alapszabályban rögzített és az elnökségi tagok által is vállalt tisztségviselői kötelezettségét.

Patrubány egyébként az MVSZ elnökjelölési időszakában levélben tiltatott meg egy, a jelölteket bemutató anyaghoz készült interjújának a Magyar Televízióban történő sugárzását. Belénessy Csaba, a Magyar Televízió helyettes hírigazgatója elismerte, hogy a kérdéses felvétel nem került adásba, úgy vélekedett azonban, hogy az akkor még elnökjelölt Patrubány kérése jogos volt.

A Népszava információi szerint a felvételen kérdések hangzottak el egy, az erdélyi magyar sajtóban nagy teret kapott ügyre vonatkozóan. A Romániai Magyar Szó és a Szabadság című lapok hasábjain ugyanis április eleje óta folyamatos vita zajlott az Világszövetség Erdélyi Társasága elnöki tisztét is ellátó, Patrubány 1989-es kijelentéseiről. A Romániai Magyar Szó interjút közölt Mircea Valer Pusca, a romániai innovációs hivatal alelnökével, aki azt mondta, hogy a Ceausescu-korszak végnapjaiban Patrubány az ő felszólalása ellenében támogatta a néhai kommunista főtitkár "újraválasztását" egy párttaggyűlésen. Patrubány azonban cáfolja, hogy felszólalásával támogatta volna az egykori diktátort.

A személyemre való hivatkozásnak - miszerint tagja és támogatója lennék a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társaságának (VET) - semmi ténybeli alapja nincsen - nyilatkozta Sütő András erdélyi magyar író, a Magyarok Világszövetsége korábbi tiszteletbeli elnöke.

Az MVSZ 1992-96 közötti tiszteletbeli elnöke elmondta: amikor azt tapasztalta, hogy a világszövetségben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség erdélyi belső ellenzéke válik hangadóvá, az alapszabályzatot pedig olyképpen módosítják, hogy a tiszteletbeli elnöki funkció egy szűk védnökség függvényévé válik, tisztségéről lemondott és semmilyen más felkínált tisztséget nem vállalt.

(Népszava)

Ajánló: