Az ügyészség megvizsgálta a Békésben működő tizenhét rendőrségi alapítvány működését. Jogellenes tevékenységet nem, csak kisebb szabálytalanságokat fedett fel a vizsgálat, amelyre Pallag László országgyűlési képviselőnek, az olajbizottság elnökének a kérésére került sor.

Csütörtökön Békéscsabán sajtótájékoztatón számolt be Dr. Paral László főügyészségi ügyész a Pallag László kisgazda országgyűlési képviselő kérésére elvégzett ellenőrzés tapasztalatairól.
Tavaly ősszel az FKGP politikusa kérte a legfőbb ügyészt: vizsgálja meg a rendőrség bűnmegelőzési, közrendvédelmi és közbiztonsági munkájának segítésére létrehozott alapítványok tevékenységét. A képviselő szerint ugyanis felvetődött a gyanú, hogy egyes vállalkozók az alapítványokat korrupciós céllal támogatják.
A Legfőbb Ügyészség novemberben rendelte el az országos vizsgálatot - amelynek átfogó összegzése ezután várható -, a Békésben decemberben és januárban végrehajtott vizsgálat most zárult le az eredmények közzétételével.

A tizenhét békési rendőrségi alapítvány és közalapítvány tevékenységét, vagyongyarapodását és vagyonváltozását, a befizetők körét és az adományok nagyságát ellenőrizve az ügyészségi szakemberek arra próbáltak választ kapni, hogy az alapítványok működése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.
A gyulai megyei főügyészségi ügyész elmondta: a hat városi és a megyei ügyészség összefogásával végrehajtott ellenőrzés során kiemelt figyelmet fordítottak a sajtóban - az állítólagos rendőrségi korrupció, illetve az olajügyek kapcsán - elhíresült szeghalmi alapítvány vizsgálatára. "A vizsgálat nem tárt fel olyan cselekményt, amely bűncselekmény lenne, kisebb mulasztások viszont megállapíthatók" - mondta az ügyész. A tizenhét alapítványból öt esetében büntetőjogon kívüli ügyészi intézkedés történt: jelezték a kuratóriumoknak, hogy milyen kisebb hiányosságokat tapasztaltak.

Az összeférhetetlenséget ellenőrizve az ügyészségi vizsgálat megállapította: két eset kivételével nem olyan sok a rendőr az alapítványok kuratóriumaiban, hogy befolyásolni tudnák a döntéseket. A Sárrét Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumának az összetétele nem felelt meg az előírásoknak, a hét tagból három az alapító önkormányzatok polgármestere, négy pedig rendőr. A sajtótájékoztatón viszont elhangzott, hogy ma már nem rendőrtisztek állnak ezen alapítvány kuratóriumának az élén, és a megyei főkapitányság döntése alapján időközben az alapítványi kuratóriumokból kiléptek a rendőrök.
Ebben az esetben Dr. Paral László szerint nem a rendőrök jelenléte volt kifogásolható, hanem az, hogy az alapítvány alapszabályának az előírása alapján akár már három kuratóriumi tag szavazatával érvényes döntést lehet hozni.

A vizsgálat nem találta ellentétesnek a törvénnyel és a közérdekkel, hogy az alapítványok kisebb ajándékokkal jutalmazzák a munkájukat jól végző rendőröket, és azt sem, hogy egyes önkormányzatok üzemanyag-térítést adnak a rendőröknek, hogy gyakrabban keressék fel a településeiket.
Az ügyészi vizsgálat során nem találták szabálytalannak azt sem, hogy a rendőrség az alapítványok által adott mobiltelefonokat használ.
Gépkocsit két alapítvány - a gyulai és az orosházi - vásárolt a rendőri munka támogatására, de visszaélést itt sem tapasztaltak.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása