Az árvíz elleni védekezésre a tárcától elvont források miatt nem jut pénz a Belügyminisztérium idei autóvásárlásaira. Elsősorban a rendőrségi gépkocsipark cseréje lenne sürgető, de más szervek is rég várnak új járművekre. A Köztársasági Őrezred ennek ellenére kétszázmilliót költhet tíz új Mercedes beszerzésére.

Közbeszerzési pályázatot írt ki a Belügyminisztérium (BM) több mint kétezer személygépkocsi beszerzésére. Az elsősorban kis- és középkategóriás járművek legnagyobb részét, 1200 darabot a rendőrség közbiztonsági és bűnügyi szolgálatai számára rendelték volna. A tendert azonban még annak lezárulta előtt eredménytelennek nyilvánította a BM. Az indoklás szerint ugyanis az árvízvédelemmel összefüggő feladatokra a tárca költségvetését a kormány meghatározó nagyságrendben csökkentette. Ezért a szerződés megkötése esetén annak teljesítésére nem lenne képes.

Az erről szóló hirdetmény megjelenésével egy időben tette közzé a BM közbeszerzési főigazgatósága a kormányőrség számára kiírt pályázat eredményét. Eszerint a Köztársasági Őrezred a védett vezetők szállítására tíz darab Mercedes gépkocsit vásárolhat összesen kétszázmillió forint értékben. A nyolc darab E 320 4-Matic típusú jármű egyenként 17 millió 250 ezer forint, a két S 430 SEL típus darabonként 27 millió 250 ezer forintba kerül, a teljes költség így 192,5 millió forint. A tíz autót a nyár végén kapja meg az őrezred.

Gémesi István dandártábornok, az őrezred parancsnoka a Népszava kérdésére közölte: járműparkjuk 60-70 százaléka már amortizálódott. A nagy teljesítményű rendőrségi gépkocsikat 220 ezer kilométeres futásteljesítmény, illetve öt évnél magasabb kor esetén szolgálati feladatra igénybe venni csak indokolt esetben lehet. A védett vezetőknél használt biztonsági gépkocsik átlagéletkora pedig közel 6-7 év.

Az amortizációs cserék elmaradása miatt a kormányőrségnél több olyan, 12 évnél idősebb jármű is található, amelyekkel védett személyek szállítására kényszerülnek. A külföldi delegációk, állam- és kormányfők szállítására igénybe vett gépkocsik átlagéletkora 8-9 év.

A parancsnok arról is tájékoztatta a lapot, hogy az új járművekkel kiváltott, már amortizálódott autókat egy későbbi időpontban nyílt árverésen értékesítik.

A Népszava úgy tudja, hogy a legfőbb közjogi méltóságok számára 1997-ben vásároltak új Mercedeseket. Emlékezetes, hogy az öt autóból egyet épp az őrezred kapuja előtt, közvetlenül az átvételt megelőzően az utcán álló szállítójárműről loptak el. A kormányőrség egyébként az idén már vásárolt négy terepjárót is, 71 millió forint értékben. Mivel a járműveket szolgálatba állításuk előtt el kell látni hírközlési berendezésekkel, szirénával, kék lámpával és más, a kormányőrség feladatainak ellátásához szükséges eszközökkel, ez - a Népszava értesülései szerint - autónként további több százezer forintot jelent.

(Népszava)

Ajánló: