Egy fegyveres férfi gyerekeket és négy nevelőt ejtett túszul szerda délután a Luxemburg keleti részén fekvő Wasserbillig egyik óvodájában. Pszichiátere rábeszélésére egy nevelőt és 16 kisgyermeket már szabadon engedett a szellemileg sérült túszejtő.

A német határ közelében lévő óvodába egy olyan férfi hatolt be, aki már ismert volt idegi problémáiról. A férfi telefonon kapcsolatba lépett a rendőrökkel, és a helyszínre hívta pszichiáterét is. A kézigránáttal, pisztollyal és késsel felfegyverkezett férfi azt követeli, hogy bocsássanak rendelkezésére egy repülőt és biztosítsanak számára szabad utat Líbiába. Emellett 60 millió belga frankos (csaknem 1,5 millió euró) váltságdíjat követel. A zavart elméjű férfi még mindig fogságban tart 29 gyermeket és három nevelőt a luxemburgi Wasserbillig napközi otthonában.

A tettes a harmincas évei végén jár, algériai származású, de 1982 óta Luxemburgban él. Idegi problémái jól ismertek, luxemburgi felesége különváltan él tőle, négy gyermekük közül kettőt a gyermekvédelmi szolgálat több évvel ezelőtt intézetben helyezett el.

Pszichiátere rábeszélésére túszai közül egy nevelőt és 16 kisgyermeket már elengedett, utóbbiak valamennyien öt év alatti életkorúak. A fogságban tartott 5-9 éves gyerekek között 14 portugál állampolgárságú, de vannak köztük franciák, németek, lengyelek, illetve luxemburgiak. A nevelők megetették a gyerekeket és lefektették őket aludni. A három, asztmában, illetve epilepsziában szenvedő gyerek megkapta gyógyszereit.

A luxemburgi rendőrség komoly erőkkel körbevette az épületet és ötszáz méteres sugarú körben lezárta a környéket. Meg nem erősített hírek szerint már a helyszínre érkeztek a francia és a német rendőrség különleges alakulatai is. A rendőrség a férfi pszichiáterén keresztül csütörtök hajnalban is folytatta az alkudozást - mindeddig eredménytelenül. A Reuters jelentése szerint Michel Wolter luxemburgi belügyminiszter közölte, hogy utasításai értelmében a rendőrség nem alkalmazhat erőszakot.

Egy francia pszichológus szerint a férfi tettének az áll a hátterében, hogy bosszút akar állni a napközi otthon vezetőin. Ugyanis ez a létesítmény korábban gyermekotthon volt, és a gyermekvédők éppen itt helyezték el a férfi két gyerekét.

Wasserbillig a német-luxemburgi határ közelében fekszik. A férfi öt kilométerre távolabb, Manternachban él.

(MTI)

Ajánló: