A rendőrség csütörtök délután a luxemburgi Wasserbilligben lelőtte azt a túszszedőt, aki 25 óvodás gyermeket és három nevelőt tartott fogságban több mint 24 órán át.

A rendőrség szóvivője szerint a férfi súlyosan megsebesült, két lövedék találta el a fején. Mint mondta, a férfi nem halt meg, de haldoklik. Az összes túsz sértetlenül kiszabadult - tette hozzá a szóvivő.

A rendőrség a különleges erők támogatásával vetett véget a Németországhoz közeli, mintegy 2 ezer lakosú határtelepülésen szerdán kezdődött túszejtésnek. Egy tunéziai születésű férfi elfoglalta az óvodát, és túszaiért cserébe azt követelte, hogy biztosítsanak számára egy repülőgépet, amellyel Líbiába utazhat.

A túszejtő, akinek két gyermeke is ebbe az óvodába járt, a nap folyamán szabadon engedett négy - 3-4 éves - gyermeket. Egy nappal korábban már elengedett 17 túszt, de nem hagyott fel azzal a követelésével, hogy Líbiába akar utazni.

A rendőrség szerint a harmincas éveiben járó fegyveres teljesen kimerült, és az elalvás határán volt, mert csütörtökre virradó éjszaka túszait őrizve nem hunyta le a szemét. Egyre idegesebb és fáradtabb lett. A fegyveres nyilatkozni akart a sajtónak, és beleegyezett abba, hogy elhagyja az épületet. A rendőrök akkor lőtték le, amikor két túsz kíséretében kilépett az óvodából. Egy pisztoly, egy gránát és egy kés volt nála.

A rendőrség úgy tudja, hogy a férfit korábban mentális problémákkal kezelték.

(MTI)

Korábban:

(2000. június 1.)