A harmadik körben megválasztották államfőnek Mádl Ferencet

Megválasztották Mádl Ferencet köztársasági elnöknek. Mádlt a harmadik körben 243 képviselő támogatta. Az [origo] összeállításában megtalálják a legfrissebb híreket, olvashatnak portrét Mádlról, összefoglalót Göncz Árpád köztársasági elnök 10 évéről és az eddigi elnökválasztásokról.

Mádl Ferenc és felesége

Híreink:

A fordulók eredményei

Harmadszorra sikerült megválasztani Mádl Ferencet köztársasági elnöknek
Fanfárok hangja, történelmi zászlókkal felvonuló koronaőrök sorfala köszöntötte Mádl Ferencet, Magyarország következő köztársasági elnökét. Az elnökválasztás csak a harmadik fordulóban lett eredményes. Az első két fordulóból hiányzó "igen" szavazatokat az MSZP és a kormánypártok képviselői egymáson kérték számon.

Másodszor sem választották meg Mádl Ferencet
A képviselők a második körben sem választották meg Mádl Ferencet köztársasági elnöknek. Ebben a körben Mádl kevesebb támogató szavazatot kapott, mint az elsőben, és kevesebb képviselő is volt jelen kedden, mint hétfőn. Mádl egy pillanatra összetörtnek tűnt.

Mádl kedden újra próbálkozik
Bár utólag szinte mindenki "előre tudta", elég nagy volt a megdöbbenés hétfőn a Parlamentben. Az Országgyűlés ugyanis nem választotta meg Mádl Ferencet köztársasági elnöknek. 7 szavazat hiányzott az első fordulóban szükséges kétharmados többséghez. Az érvényes 356 szavazatból 251 igen volt, 105 nem. Holnap újra kezdik.

***

Az államfőjelölt minden vitában tűzoltóként vesz részt
Mádl Ferenc
Fotó: FEB
Magyarország következő köztársasági elnöke valószínűleg nem lesz mindenki nagypapája. A kormánykoalíció jelöltjének ismerősei azt mondják: Mádl jóval "úriemberesebb", mint Göncz Árpád jelenlegi elnök. Az elnökjelöltet integratív, kompromisszumkész embernek tartják, aki így várhatóan megpróbál majd javítani a kormány és az ellenzék viszonyán. Higgadt, nyugodt stílusával, "tűzoltó" mentalitásával valószínűleg megpróbálja majd lecsendesíteni a közéleti viharokat. Mádl új pozíciójában a nemzet egységét és a demokráciát akarja majd szolgálni, ahogyan hite szerint eddig is ezért tevékenykedett: több egyesületet szervezett azért, hogy a polgári pártok összefogjanak. A szervező típusú Mádl céljait várhatóan nem elnöki jogainak gyakorlásával fogja elérni, hanem sokkal inkább arra a képességére támaszkodik majd, hogy le tudja ültetni egymással a különböző világképű embereket. Diákjainak egy része ugyanakkor unalmasnak tartja a jogászprofesszor előadásait, ami köztársasági elnökként komoly hátrány lehet.

Idézetek Mádl Ferenc korábbi beszédeiből, nyilatkozataiból

A távozó köztársasági elnök 10 éve

Göncz Árpád
Göncz Árpád 1990 óta köztársasági elnök. Idén lejár második mandátuma, vagyis az alkotmány értelmében semmiképpen sem maradhat tovább tisztségében. Göncz a közvéleménykutatások szerint megválasztása óta az ország legnépszerűbb politikusa, ugyanakkor tevékenysége sokszor kavart komoly közéleti vitákat. Különösen 1990-94. között kerültek a figyelem középpontjába a kormánnyal való vitái. Ez az időszak a köztársasági elnöki intézmény hatáskörének keresésének, értelmezésének időszaka is volt. Göncz azóta kevésbé áll az aktuálpolitikai kérdések középpontjában, de nyilatkozatai azóta is nagy figyelmet keltenek. Az elemzés a napilapok aktuális hírei alapján készült.

Elnökválasztások Magyarországon
Hétfőn harmadszorra választ köztársasági elnököt a magyar Országgyűlés a köztársaság '89-es kikiáltása óta. Az elnököt a képviselők titkos szavazással választják, a jelöltséghez legalább 50 képviselő írásos támogatása szükséges. A köztársasági elnök mandátuma 5 évre szól, egyszer hosszabbítható meg.

Ajánló:

A cikk írója állítja: Mádl ritka gyenge szónok. "Nemcsak nagy nyilvánosság elôtt fogalmaz körülményesen, félmondatokkal és rosszul artikulálva, hanem interjúkban és a hétköznapi életben is. Jellemérôl vagy emberi tulajdonságairól ez nem árul el semmit, egyszerűen csak politikusként érintheti hátrányosan." "Korábban kellett volna ezt elkezdeni" - interjú Mádl FerenccelA Mádl Ferenccel készült interjú a Magyar Narancsban jelent meg 1995 júniusában.