A Népszava információi szerint fegyelmi eljárást kezdeményeztek az ellen az ezredes ellen, aki elöljárói engedély nélkül tanúskodott abban a perben, amelyet Szabó János honvédelmi miniszter indított a Népszava ellen. Sásik László ezredes tanúvallomásával igazolta, hogy a honvédségnél valóban készült lista a tisztek 1990 előtti politikai beosztásáról.

A Népszava információi szerint az elsőfokú ítélet kihirdetése után egy nappal Sásik László ezredes ellen kedden fegyelmi eljárást kezdeményeztek a honvédségnél. A hivatkozási alap az volt, hogy az ezredes nem kért nyilatkozási engedélyt, illetve nem értesítette elöljáróját, hogy a Népszava ellen indított perben tanúskodik. A Fodor Lajos vezérezredes által szignált fegyelmi kifogásolta azt is, hogy a május 25-én megtartott zárt tárgyaláson Sásik ezredes katonai titkokat fecsegett ki. Szabó János honvédelmi miniszter a Népszava kérdésére azt mondta: nem tud fegyelmi eljárásról, "valamilyen kezdeményezés elindult". A Honvédszakszervezet elnöke közölte, elnökségük ma tárgyalja a fegyelmi ügyet és támogatja az ezredest. Mint ismert, a honvédelmi miniszter a Népszavától helyreigazítást kért, mert cikkeik szerint a haderőreformmal kapcsolatos létszámleépítés előkészítése során lista készült a tisztek 1990 előtti politikai szerepvállalásáról. Szabó nyilatkozataiban és a bíróság előtt is cáfolta, hogy létezik ilyen lista.

Az elsőfokú bírósági döntés szerint a rendelkezésre álló adatok, a felperes előadása, és a tanúk érdemben kétségbe nem vonható nyilatkozata alapján megállapította, hogy történt adatgyűjtés. A bíróság a kilencpontos keresetből ezért csak két esetben adott helyt a helyreigazításnak.

A perben - a Népszava bizonyítási eljárása keretében - a bíróság tanúként hallgatta meg Sásik László ezredest, a Honvéd Vezérkar humánszolgálati csoportfőnökét, aki határozottan állította, hogy felsőbb utasításra történt ilyen adatgyűjtés a honvédségnél. A hétfői tárgyaláson a bíróság tanúként hallgatta meg Sipos Géza ezredest, a Zrínyi Kiadó igazgatóhelyettesét, illetve Péter László ezredest, a Magyar Honvédség Kulturális és Média Igazgatóságának főigazgatóját. Ők mindketten bemutattak egy-egy, a saját szervezetük személyi állományáról készült névjegyzéket, amelyekből kiderül, hogy alárendeltjeik közül ki milyen politikai beosztásban szolgált 1990 előtt. Mindketten megnevezték azt a személyt, akitől az utasítást kapták az adatgyűjtésre. A Népszava értesülései szerint a hétfőn tanúvallomást tett tisztek ügyében még nem született döntés a büntetés formájáról.

Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság elnöke elmondta, meglepte a döntés, mert a miniszter eddig azt állította, hogy nincs ilyen lista, a bíróság azonban nem így vélekedett. Ez szerinte nem jelenti azt, hogy a listát politikai szűrőnek használták volna.

(Népszava)

Ajánló: