A ceglédi húsüzem biztonsági őreinek egyre agresszívebb fellépése miatt, a testi épségük biztosítása érdekében úgy döntöttek a Ceglédhús Kft. üzemi kapuit blokád alatt tartó szolnoki Solami dolgozói, hogy szerda reggel hat órától felfüggesztik a polgári engedetlenségi mozgalmukat.

Bordács Ferenc, a volt Solami Húsipari Rt. üzemi tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az eddig történteket át kell gondolni, mivel a keddi többszöri kitörési kiséletnél közvetlen életveszélybe kerültek. Hozzátette: mivel a rendőrségi engedély határozatlan időre szól, a blokádot bármikor tovább folytathatják mindaddig, míg Zöld Gyula ki nem fizeti az áprilisi bérüket.

Bordács szerint a biztonságiak tehergépkocsikkal több ízben is kitörtek a lezárt lemezkapukon a húsüzemből, nem törődve azzal, hogy kit és mit veszélyeztetnek a túloldalon, ahol a blokádot szervező demonstrálók mellett civilek közlekednek.

Bordács Ferenc a biztonságiak brutalitásával magyarázza a demonstráció felfüggesztését. Mint elmondta: a ceglédi rendőrséggel rendkívül korrekt, perceken belül megjelennek a kapuknál, mihelyt provokáció történik, de a helyzet annyira kiéleződött, hogy abban a 2-3 percben is tragédia történhet, amíg a rendőrök a helyszínre érnek.

Mint az [*****] beszámolt róla a szolnoki Solami dolgozói azért kezdeményezték polgári elégedetlenségi akciójukat, mert a ceglédi társaság élén álló Zöld Gyula, a megszűnt Solami tulajdonos-vezérigazgatójaként 278 dolgozó részére a mai napig nem fizette ki az áprilisi félhavi béreket, 200 dolgozónak pedig a teljes áprilisi, májusi fizetéssel tartozik.

(MTI)

Korábban:

(2000. június 5.)