Őrizetben a zsarolással gyanúsított ezredes

Őrizetbe vette az ügyészség Békés megye rendőrfőkapitány-helyettesét. Ábrahám Béla ezredest azzal gyanúsítják, hogy közreműködött egy hatmilliós zsarolási ügyben, s ezért 1,6 millió forintot kapott. A főtiszt ügye is szerepelt abban az aktában, amely a megye rendőreivel kapcsolatos korrupciós vizsgálatokról készült, ám az akkori eljárásban valamennyi vádat alaptalannak találtak.

Teljes titoktartás mellett előkészített akcióval csütörtökön este a Fővárosi Főügyészség nyomozó hivatala és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai Békéscsabán őrizetbe vették a megyei rendőrfőkapitány helyettesét, a közbiztonsági igazgatót, Ábrahám Bélát. Az ezredest, miután irodájában és lakásán házkutatást tartottak, Budapestre szállították.

A Népszava megtudta, a zsarolással gyanúsított rendőri vezetőt egy három évvel korábbi elkövetett bűncselekmény nyomozása kapcsán fogták el. Mindössze annyit tudni, hogy 1997-ben egy helyi vállalkozót bűnözők azzal fenyegettek: megölik unokáját, ha nem fizet hatmillió forintot. A gyanú szerint a zsarolásban közreműködött Ábrahám ezredes is, aki ezért a zsákmányból 1,6 millió forintot kapott. Hogy a főtiszt mellett másokat is őrizetbe vettek-e, erről nem adtak hivatalos tájékoztatást.

Orbán Péter országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal felfüggesztette állásából Ábrahám Bélát. Az ügyészség a hét végén dönt, kezdeményezi-e az ezredes előzetes letartóztatását. Magyarországon évtizedek óta nem fordult elő, hogy ilyen magas rangú és beosztású rendőri vezető ellen ilyen súlyos bűnügyben indult eljárás.

Ábrahám ügye - mint a Népszava megtudta - abba a sorba tartozik, amelyet, sok másikkal együtt, mint "alaptalan vádaskodást" már évekkel ezelőtt lezárt az akkori, Gál László dandártábornok irányította megyei rendőri vezetés. Az olajszőkítések fedezésével és a tisztázatlan rendőröngyilkosságok eltussolásával is gyanúba kevert Gál 1998-ban a Belügyminisztérium ellenőrzési vezetője lett. Amikor tavaly Karancsi Tibor bejelentésével az olajügyek kirobbantak, a volt főkapitány saját korábbi szerepének tisztázására sajtótájékoztatót tartott. Ezen, mint emlékezetes, Orosz Balázs ügyvéddel egy titkos jelentés másolatát adták át az újságíróknak. A dokumentum számtalan, a rendőri korrupcióval kapcsolatos vizsgálatról, illetve a belső elhárítás adatgyűjtéseiről tanúskodott. Valamennyi gyanút alaptalannak minősítettek és lezárták az ügyeket. Ábrahám ezredes esete egyike volt ezeknek.

A Békés Megyei Hírlap 1999. november 5-i számában egy békési rendőrfőtiszt - aki a titkos iratokban is szerepelt - úgy nyilatkozott, hogy a megzsarolt vállalkozó elmondta neki: egy este a békéscsabai Lencsési út környékén, a gát mögötti parkolóban adta át a pénzt Ábrahám Bélának. E beszélgetésről magnófelvétel készült, amelyet a főtiszt átadott Gál főkapitánynak, aki közölte: mindez államtitok. Néhány napon belül az egész főkapitányság tudott az esetről. Ábrahám Béla magához hívatta, hogy "a szeme közé nézzen", mert hallott a jelentésről.

A Népszava úgy tudja, az ügyészség a feltárt bűncselekmény kapcsán azt is vizsgálja, kik hogyan és milyen érdekek szolgálatában tussolták el a feltárt tényeket, zárták le az eljárást.

(Népszava)