A június 16-i nemzetközi menekültnap alkalmából a Humanista Mozgalom (HM) és több emberi jogi szervezet demonstrációt tartott a fővárosban pénteken délután.

A Kossuth téren egybegyűltek a Magyarországra érkező menekültek tragikus helyzetére és az emberi jogok megsértésére kívánták a figyelmet felhívni. A demonstráció főszervezője Szabados Attila a Parlament előtt petíciót adott át Kósáné Kovács Magdának, az Országgyűlés Emberi Jogi és Kisebbségi Bizottsága elnökének, melyben a civil szervezetek arra kérik a képviselőket, hogy a menekülttörvényt úgy módosítsák, hogy az a gyakorlatban is illeszkedjen az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában lefektetett elvekhez.

A dokumentum írói emlékeztettek: a nyilatkozat szerint minden menekültnek joga van menedékjogot kérni más országokban, akkor is, ha nem politikai, hanem gazdasági vagy társadalmi természetű okok miatt üldözik.

A mintegy 200 fős csoport ezután rendőri biztosítás mellett az Egyesült Államok, majd az Egyesült Királyság követségéhez vonult. A szervezők a konzulátusok képviselőinek is petíciót adtak át, melyben a Koszovóban élő romák számára kértek biztonságot, valamint arra szólították fel az országokat, hogy fogadják be az üldözött kisebbségeket.

A demonstráció a Vörösmarty téren folytatódott, ahol Tamás Gáspár Miklós mondott beszédet. A filozófus a szerte a világban élő, szülőföldjükről elüldözött 20 millió menekültért emelte fel a szavát. Tamás Gáspár Miklós külön kitért a koszovói romák megoldatlan helyzetére, valamint szorgalmazta, hogy a Magyarországra menekülő, táborokba zárt kisebbségek számára a hatóságok biztosítsanak emberibb körülményeket.

A demonstráción részt vettek a Kurdisztáni Információs és Kulturális Iroda tagjai is. Gúray Firat az iroda vezetője elmondta: péntektől éhségsztrájkba kezd a szervezet öt tagja, a 16 hónapja török börtönbe, magánzárkába zárt és halálra ítélt kurd vezető Abdullah Öcalan helyzetének javításáért.

(MTI)

Ajánló: