Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök megszüntette a Honvédelmi Minisztérium kontra Népszava perben tanúskodó Sásik László ezredes ellen indított fegyelmi eljárást és feljelentette a katonatisztet a Katonai Ügyészségen. Sásik korábban elöljárói tudta nélkül tanúskodott arról, hogy a minisztériumban 1990 előtt listát készítettek a tisztek politikai beosztásáról.

Fodor Lajos parancsnok szerint az ügyben a hatáskörét meghaladó vizsgálatokra van szükség. Ugyanakkor feljelentés kiegészítést tett a perben ugyancsak tanúskodó Péter László ezredes ügyében, aki a bírósági tárgyaláson bemutatott egy, a tisztek politikai beosztását is tartalmazó listát.

A perben - amelyben a bíróság kimondta, hogy valóban folyt adatgyűjtés - egy másik ezredes is tanúskodott, ő azonban nem a vezérkari főnök beosztottja. Így arról, hogy ellene indul-e bármiféle eljárás, Fodor Lajos nem tudott nyilatkozni.

A Honvédelmi Minisztérium azért perelte be a lapot, mert az korábban azt állította, hogy a tisztek rendszerváltás előtti politikai funkcióiról listát készítettek.

A tárgyaláson a Népszava több tanút is megszólaltatott, köztük a humán főcsoportfőnökség vezetőjét. Sásik László ezredes elmondta: "Tekintettel arra, hogy az adatgyűjtés szempontjai közt a korábbi politikai munkás beosztás is szerepelt, ezért nyilvánvaló, hogy politikai szempontú az adatgyűjtés."

A bíróságon Szabó János honvédelmi miniszter tagadta a listák létét. Juhász Ferenc MSZP-s képviselő azonban bemutatta azt a 161 nevet tartalmazó listát, amely a személyi adatokon kívül a korábbi politikai beosztásokat is felsorolja.

Fodor Lajos vezérezredesnek a kezdeményezésére folytatják le a Sásik László ezredes ellen indított fegyelmi eljárást. Az eljárás indoka szerint Sásik nem kért nyilatkozási engedélyt, illetve nem értesítette elöljáróját, hogy a Népszava ellen indított perben tanúskodik. Fodor Lajos kifogásolta azt is, hogy a május 25-én megtartott zárt tárgyaláson Sásik ezredes katonai titkokat fecsegett ki.

A honvédelmi tárca vezetője korábban kijelentette: "sehol a világon nem lehet elképzelni, hogy katonák polgári perben tanúskodjanak az elöljáróikkal szemben."

(MTI)

Korábban:

(2000.06.08.)