A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület közgyűlése vasárnap Budapesten a leköszönő Mádl Ferenc helyébe elsöprő többséggel választotta elnökévé Granasztói György történész professzort. A megválasztott köztársasági elnök azt ajánlotta az egyesületnek, hogy hatékonyabb együttműködést alakítson ki a társszervezetekkel, erősítse nemzetközi kapcsolatait és hozzon létre szekciókat.

Mádl Ferenc, a szervezet leköszönő elnöke, megválasztott köztársasági elnök beszédében arról szólt, hogy az egyesületnek nem volt célja a közvetlen politizálás, de a '98-as választást megelőzően a politikai véleményalkotás mezejére kellett lépni a polgári értékrend szerinti Magyarország megteremtése érdekében.

Mádl Ferenc, aki szervezője és alapítója volt az egyesületnek, elmondta: az egyesület egyforma távolságot, illetve közelséget tartott a polgári értékrendet valló pártoktól.

A leendő köztársasági elnök a jövőre nézve azt ajánlotta az egyesületnek, hogy a társszervezetekkel hatékonyabb együttműködést alakítson ki, erősítse a nemzetközi kapcsolatait és hozzon létre szekciókat. A jelenlegi elnök, az ismert okokra hivatkozva, a közbejött akadályok miatt kérte, ne jelöljék újra az egyesület elnöki posztjára.

Granasztói György, az egyesület új elnöke megválasztása után Mádl Ferenc szerepét méltatva kijelentette: személyén keresztül, azzal, hogy ő lesz a köztársasági elnök, a magyar társadalom nagyon jelentős hányada részesült elismerésben. Szólt arról, hogy Mádl Ferenc államfői munkáját ragaszkodásukkal, vonzódásukkal, támogatásukkal kell segíteniük.

Az egyesület új elnöke önmagáról szólva elmondta: hosszú vívódás után vállalta el a felkérést, mert a többi között vezetője a Teleki László Kutatóintézetnek és a Batthyány Alapítványnak is, ami morális aggályt is felvethet, mert a Batthyány Alapítvány anyagilag is támogatja az egyesületet.

Granasztói György kiemelte: ennek az egyesületnek megalakulása óta a legfontosabb feladata, hogy megnyerje a polgárt és a közösséget, tehát azokat az embereket, akiért megtörténtek 1990-ben a változások. ''A polgár a XXI. században lépett Magyarország egyik
kulcskifejezésévé vált; polgár bárki lehet, aki a közösségi és nemzeti értékrendet magáénak vallja''- jelentette ki Granasztói György.

Elmondta azt is, hogy az egyesület ősszel útjára indítja ismét a "polgári gondolát", amelyen a megbeszélés témája a ''Miért jó a magyar gazdaság?'' lesz.

A közgyűlésen megjelent Kövér László, a Fidesz elnöke, akit ismét az egyesület elnökségének tagjává választottak, mint ahogy újraválasztották többek között Martonyi Jánost, Bod Péter Ákost, Elek Istvánt, Kodolányi Gyulát és Kulin Ferencet.

A tisztújító közgyűlése utáni sajtótájékoztatón Mádl Ferenc elhárította azokat a kérdéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogyan készül köztársasági elnöki tisztére. Mádl kijelentette: amíg Magyarországnak van köztársasági elnöke, addig nem kíván ilyen témában nyilatkozni.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: el kell gondolkodnia azon, hogy egy ilyen egyesületi tagság mennyire egyeztethető össze a köztársasági elnöki poszttal. ''Egyesületi tagságommal nem szeretném mások jól felfogott alkotmányos értékrendjét megkérdőjelezni, vagy irritálni''- jelentette ki Mádl Ferenc.

(MTI)

Korábban:

Az [*****] összeállítása az államfőválasztásról.