Szakadozott a határőrizeti háló Magyarország körül. Jelenleg 20 százalékos létszámhiánnyal küzd a határőrség, így elsősorban a zöldhatár ellenőrzésében vannak hiányosságok. A határőrség és a rendőrség összevonása ésszerűsítést jelenthet, de az alapvető gondokat nem oldja meg.

Magyarország 2200 kilométer hosszúságú államhatárának akár minden 150 méterére jut egy határőr - természetesen csak elméletben. A fegyveres testület ugyanis csaknem 3 ezer fős létszámhiánnyal küzd: a törvényben rögzített 14 ezer álláshelyen jelenleg alig több mint 11 ezren dolgoznak.

Az egyes határszakaszokon eltérő intenzitású a védelem, a legkritikusabb régiókban - az ukrán, román, jugoszláv szakasz összesen 1200 kilométerén - például 2000-2500 határőr szolgál - mondta Krisán Attila szóvivő. - A határokon körülbelül 6 ezren teljesítenek szolgálatot. Az őrizet ereje nem csak a veszélyeztetettség függvénye.

A jelentkezők száma régiónként is jelentős eltéréseket mutat. Az osztrák határ közelében például azért jönnek kevesebben erre a pályára, mert a szolgálati fizetés többszörösét kereshetik meg pár kilométerrel odébb, a határon túl - tájékoztatott az ezredes.

Mint arról a Népszava tegnap beszámolt, hétfőn nyolc lopott gépjárművet fedeztek fel a határőrség járőrei a magyar-jugoszláv határ közelében. A zöldhatár átlépése azért volt számukra könnyű, mert a műszaki árkot előzőleg zsákokkal betemették. Ehhez pedig nem csupán helyismeretre volt szüksége a csempészbanda segítőinek, de azt is tudniuk kellett, milyen gyakran járőröznek arrafelé a határőrök.

- Jelenleg a határőrség olcsó, de hatásos eszközökkel igyekszik harcolni az illegális kereskedelem ellen. Például a határok mentén árkokat ásnak, ezzel szűkítve a csempészek menekülési lehetőségeit - mondta Krisán Attila. - Ez is mutatja, lenne mit javítani a technikai felszereltségen.

A zöldhatáron való csempészés egyébként jórészt idényjellegű. A csempészek módszere, hogy - mint ezúttal is - összegyűjtenek 8-10 gépjárművet, amelyeket a határ közelében őriznek, majd konvojt alkotva egyszerre próbálnak átjutni.

Tavaly összesen 350 gépjárművet próbáltak meg átcsempészni a határokon, ám csak ötvenet sikerült külföldre vinni. A sikeres csempészetről rendszerint csak utólag értesül a határőrség. Az utólag regisztrált eseteket, a rendőrségi jelentésekkel összevetve teljes képet kapunk az illegális kereskedelemről - mondta Krisán. - Idén 39 autó illegális átvitelét hiúsította meg a határőrség, ebből a román és az ukrán szakaszon 29-et fogtak el.

Bár erről hivatalos jelentések nem szólnak, a zöldhatáron nem csupán lopott autókat és illegális bevándorlókat csempésznek. A bűnözők által is jól ismert útvonalak alkalmasak arra is, hogy akár nagyobb mennyiségű kábítószert vagy fegyvert különösebb nehézség nélkül juttassanak egyik országból a másikba.

A Belügyminisztérium tervei szerint rövidesen megszüntetnék a határőrség kettős jogállását. Az alkotmány szerint ez a testület békeidőben rendészeti feladatokat lát el, háborús helyzetben azonban fegyveres erőként lép fel.

Az ORFK szervezetébe tagolni kívánt majdani "Határrendőrség" az egységes adatbázisok, nyilvántartások révén is javítaná a bűnüldözési munka hatékonyságát. Nem mellékesen a következő évekre előírt 2-2 százalékos létszámleépítés a személyzeti, gazdasági irányítórészlegek összevonásával elbocsátandó határőrökkel valósulhat meg, a végrehajtó állomány száma így nem csökkenne. A létszámhiány okozta határőrizeti gondokra azonban az integráció sem hoz megoldást.

(Népszava)

Ajánló: