Meghalt Vittorio Gassman

Római lakásán csütörtökre virradóra szívroham következtében elhunyt Vittorio Gassman, az olasz színjátszás óriása. Az egyik legsokoldalúbb egyénisége volt szakmájának: a drámairodalom fajsúlyosabb szerepeiben ugyanúgy remekelt, mint komikus filmszerepekben. 78 éves volt.

Alfredo Giometti karikatúrája
Vittorio Gassman Genovában született egy német mérnök és egy olasz háziasszony második gyermekeként. Eredetileg jogi pályára készült, de aztán átjelentkezett a Drámai Művészetek Akadémiájára. 1943-ban, megszakítva tanulmányait, Alda Borelli színtársulatához szegődött, később pedig Luchino Visconti alkalmazta színészcsapatában. Az antik görög drámák világában épp olyan otthonosan mozgott, mint a Shakespeare-drámák kulisszái között, de emlékezetes alakítást nyújtott a Peer Gyntben, vagy a Vágy villamosában.
Gassmant azonban hamar magával ragadta a filmezés. A producerek és filmrendezők eleinte nem ismerték fel igazi tehetségét, mert túlságosan modorosnak találták előadásmódját, ezért kezdetben szerényebb szerepeket osztanak ki rá, például az Előjáték a szerelemhez (1946), A kapitány lánya (1947) vagy a Keserű rizs (1948) című filmekben. Akik elismerték színpadi színészi képességeit, azok nem túl nagy lelkesedéssel fogadták, hogy kitűnő drámai szerepei közben a filmvásznon argentin gauchóvá, Zorróvá, sombrérós ripacshőssé vedlik. Az ötvenes évek végén azonban komikusként is egyre jobb, eredetibb és elismertebb lett, a fordulatot az Ismerős ismeretlenek (1957) című film jelentette számára. Attól kezdve a legkülönbözőbb jellemeket formálta meg a kamera előtt olyan alkotásokban, mint A nagy háború (1959), az Előzés (1962), a Kísértetek ezek (1967), a Brancaleone ármádiája (1965) vagy Az asszony illata (amelyet néhány évvel ezelőtt Al Pacino főszereplésével is sikerre vittek).

Vittorio Gassman nemcsak színész, hanem rendező, sőt, tehetséges író is volt. A negyvenes években irodalmi munkásságának elismeréseként megkapta a Fogazzaro-díjat, 1950-ben pedig a Saint Vincent-díjat. Nagy önéletrajzi kötete 1981-ben látott napvilágot. A színpadi művészet titkait nemcsak használta, hanem tanította is, így sok mai - már nem is annyira fiatal - olasz színművész dicsekedhet el azzal, hogy Vittorio Gassman növendéke volt egykor. Népszerűségét növelte, hogy nagy sikerű tévéfilmekben játszott szerepeket.

"Mindig úgy tűnt, mintha halhatatlan lenne" - nyilatkozta Gassman haláláról értesülve Claudia Cardinale, aki az Ismerős ismeretlenekben a partnere volt.

(MTI)

Ajánló: