Áthangolják a Széchenyi terv irányszámait, 2001-2002-ben évi 30 milliárd forinttal szűkítik a lakásprogramot, a pénzt a turizmus, a kis- és középvállalkozás-fejlesztés, valamint az informatika programjaiba csoportosítják át - tudta meg a Magyar Hírlap. Matolcsy György gazdasági miniszter a Magyar Iparszövetség (OKISZ) közgyűlésén kijelentette: szeptember 1-ig véglegesítik a Széchenyi-programot. Az OKISZ sokallja a 40 ezer forintos minimálbért.

A beérkezett javaslatokat is figyelembe véve, szeptember 1-jéig véglegesítik a Széchenyi-programot - ígérte Matolcsy György az 1131 kis- és középvállalkozást tömörítő OKISZ közgyűlésén.

A kis- és középvállalkozás-fejlesztési program a Széchenyi terv eddigi gyengéje volt - ismerte el. A programegyüttes kiegészül az informatikával, a közlekedésen belül pedig a vasút-, a csatorna- és a regionális fejlesztéssel.

Az M3-as autópálya építésébe 300 hazai kis- és középvállalkozást vonnak be - ígérte. A tavalyi 19 300-zal szemben idén 25-26 000 új lakás épül. A turizmusfejlesztésen belül beindítják a gyógyvíz-, a konferenciaközpont-, a szórakoztatópark- és a várrekonstrukció-programot.

A kis- és középvállalkozásoknak lehetőséget ígért a korábban elhalasztott felhalmozás pótlására. A '90-es évtizedben a fejlődés elkerülhetetlenül féloldalas volt - fejtegette -, a multinacionális cégek tevékenysége bontakozott ki. Elindítanak viszont "egy új tíz évet", amikor a fejlődés kiegészül a hazai vállalkozások kibontakozásával, az infrastruktúra, az oktatás fejlesztésével - sorolta.

Felvetésre: a Széchenyi terv irányszámai között a lakásépítés túl nagy súllyal szerepel (2001-2002-re 200 milliárd forint), a kis- és középvállalkozás-fejlesztés (25 milliárd), a beszállítói program (18 milliárd) viszont túl kicsivel, Matolcsy úgy felelt: a költségvetés szeptemberi beterjesztése előtt még átrendezik ezeket a számokat.

A Magyar Hírlapnak a miniszter elmondta: évi 70 milliárdra mérséklik a lakásrogramot, hogy átcsoportosítsanak a turizmus, a kis- és középvállalkozások, az informatika javára.

Hörömpöly László, az OKISZ elnöke kifejtette: szervezeteik körében az átlagbér 47 ezer forint, így a tb- járulék 3 százalékpontos mérséklése ellenére is megoldhatatlan a jövőre tervezett 40 ezer forintos minimálbér kifizetése. A Munkaügyi Tanácsban kisebb mértékű minimálbér-emelést javasolnak majd - jelentette ki.

Felmerült, hogy egyes, szociális jellegű költséget inkább a büdzsé állja: például a gyesről visszatérő anyák hároméves szabadságát - javasolják az OKISZ-ban.

Eörsi János

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. március 21.)