Az Országház tervezője által is a miniszterelnöknek szánt bútorokat most körülbelül 30 millió forintért restaurálják. S mielőtt a kormányfő irodájába szállítják, még kiállítják a Szépművészeti Múzeumban. Horn Gyula volt kormányfőnek viszont el kell hagynia parlamenti dolgozószobáját, és a Köztársaság térre költözik.

Körülbelül 30 millió forintért újítják fel a pécsi Zsolnay Porcelán Manufaktúrában a miniszterelnök parlamenti irodájának bútorzatát. A századfordulón készült, porcelánfajansz betétekkel díszített mahagóni íróasztalt, ruhásszekrényt, könyvszekrényt és kisasztalt már Steindl Imre, az Országház tervezője is a mindenkori kormányfő dolgozószobájába szánta. A bútorok ennek megfelelően a II. világháború végéig a magyar miniszterelnökök irodáját díszítették. A háború alatt néhány darab megsérült, ezután pedig különböző helyekre kerültek. A közelmúltban gyűjtötték össze őket ismét és írtak ki közbeszerzési pályázatot felújításukra. Adorjáni Béla, a Zsolnay Porcelángyár vezérigazgatója elmondta: a pécsi üzemben a közelmúltban végeztek a restaurálással és a körülbelül 1000 darab kerámiabetét újragyártásával. Néhány kisebb feladatot alvállalkozóknak adtak ki, akik egy-két héten belül szintén befejezik a munkát. Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója a Népszavát arról tájékoztatta, hogy az eredeti állapotukba visszaállított bútorokat a jövő év elejéig a Szépművészeti Múzeum egy időszakos kiállításán helyezik el, és csak ezután kerülnek vissza a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájába.

Horn Gyula volt kormányfő előreláthatóan a Köztársaság téri MSZP-székházban kap irodát, miután a közeljövőben elhagyja a Miniszterelnöki Hivatalban eddig fenntartott titkárságát. A legfőbb közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló, a közelmúltban módosított jogszabály szerint a volt miniszterelnököket a megbízatása megszűnését követően annak az időtartamnak a felére, ameddig e tisztségét betöltötte - a kormány által meghatározott helyen - kétfős titkárság illeti meg. Ennek személyi és dologi feltételeit központilag biztosítják. Az exminiszterelnök a titkárságon felül személyes gépkocsi-használatra is jogosult. Ez megbízatása megszűnését követően annyi ideig illeti meg, ameddig tisztségét betöltötte. A személygépkocsit és a gépjárművezetőt a rendőrség adja számára évi harmincezer kilométeres keretig. Az 1994-től 1998-ig hivatalban lévő kormányfőnek július 7-ig kell elhagynia a Miniszterelnöki Hivatalban lévő titkárságát. Kovács László, az MSZP elnöke felajánlott Horn Gyula számára a szocialista párt központi székházában egy irodahelyiséget, amit információink szerint a volt kormányfő elfogad majd. A személygépkocsi-használat még két évig megilleti a volt kormányfőt.

Bár Boross Péter miniszterelnökként kapott juttatásainak határideje lejárt, az exkormányfő továbbra is rendelkezik a Parlament épületében működő titkárságával. 1998-ban ugyanis miután felkérést kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől a személyes tanácsadói szerepkör ellátására, a kétfős Boross-titkárság lényegében folytonosan tovább működhetett. Az exkormányfői irodát a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadói kabinetjéhez sorolták, ezért Boross Péternek elvileg több tanácsadóval kell megosztania irodáját.

(Népszava)

Ajánló: