Pintér Sándor 5 millió forintra pereli Pallag Lászlót

Pintér Sándor belügyminiszter 5 millió forint nem vagyoni kártérítést kér keresetében, amelyet jó hírnév megsértése miatt nyújtott be Pallag László kisgazda képviselő, az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság elnöke ellen jó hírnév megsértése miatt. Mivel ez a per polgári eljárás, Pallagnak annak ellenére meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy a parlament nem függesztette fel mentelmi jogát.

A belügyminiszter arra kéri a bíróságot, hogy "állapítsák meg a jogsértést, és tiltsák el a képviselőt további jogsértésektől". Pintér Sándor szeretné azt is, hogy a bíróság "megfelelő elégtétel adására" kötelezze Pallag Lászlót. Az első tárgyalást augusztus 31-ére tűzték ki.

Pintér Sándor most polgári peres eljárás keretében fordult a bírósághoz, mert szerinte Pallag megsértette jó hírnevét. A belügyminiszter június közepén nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt már tett feljelentést a kisgazda képviselő ellen. Pintér azután perelte be Pallag Lászlót, hogy a kisgazda politikus sajtótájékoztatóján nyilvánosság elé tárta Nógrádi Zsolt vállalkozónak az olajbizottság előtt tett vallomását. A vállalkozó az olajmaffiával hozott összefüggésbe több politikust, közéleti személyiséget, köztük Pintér Sándort.

Pallag mentelmi jogát a parlament nem függesztette fel. A kisgazda politikus ezért nem jelenik meg a bíróság előtt abban a perben, amelyet Berke Imre volt szeghalmi rendőrkapitány indított ellene. Berke rágalmazás miatt tett feljelentést. Pallag ugyanis januárban azzal vádolta Berkét, hogy iratok eltüntetésével megakadályozta a békési olajügyek felgöngyölítését.

Nógárdi Zsolt június 8-án, a parlament olajügyi bizottságának zárt ülésén azzal vádolt meg több politikust, többek között Szabó Iván volt pénzügyminisztert, Lezsák Sándor MDF-es képviselőt, Zsíros Géza kisgazda politikust és Pintér Sándor belügyminisztert, hogy korábban együttműködtek az olajmaffiával. A megvádolt politikusok mindegyike tagadta, hogy köze lett volna az olajügyekhez, Szabó és Pintér pedig feljelentette Pallagot. Nógrádi nagy vihart kavaró vallomása hétfőn érkezett meg az ügyészségre.

(MTI)