Németországban rendezik a 2006-os vb-t

A 2006-os labdarúgó-világbajnokság rendezésének elnyeréséért Anglia, Dél-Afrika, Marokkó és Németország versenyzett. A FIFA végrehajtó bizottsága végül a Németország és Dél-Afrika közti szoros versenyben az előbbi mellett döntött.

Marokkó az első körben kiesett, három szavazattal, a legtöbben Németországot pártolták. A következő körben Angliára búcsúzott , a Dél-Afrikai Köztársaság és Németország ugyanannyi szavazatot kapott.

Most az utolsó fordulóban Németország kapta a legtöbb voksot, így 1974 után újra megrendezheti a világ egyik legrangosabb sportrendezvényét.

A FIFA döntésének háttere, előzményei

A német pályázat:

Tervezett színhelyek: Berlin, Köln, Bréma, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, Kaiserslautern, Lipcse, Leverkusen, Mönchengladbach, München, Nürnberg, Stuttgart
Stadionok: valamennyi város rendelkezik világbajnoki mérkőzés rendezésére alkalmas stadionnal, a berlini és a müncheni létesítményeket 2006-ig felújítják.
Vb-pályázat költsége: titkos
Érvek a rendezés mellett: komoly futballhagyományok, fejlett infrastruktúra, stabil gazdasági háttér.
Korábbi jelentős sportesemények (a II. világháború óta): nyári olimpia (München 1972), labdarúgó-világbajnokság (1974), labdarúgó Európa-bajnokság (1988), atlétikai világbajnokság (1993).

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A győztes pályázat honlapja