A Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese pénteken tagadta a Népszabadság aznapi számában megjelenteket, miszerint a rendőrség Gyorskocsi utcai épületében annyira elszaporodtak az egerek, hogy már komolyan veszélyeztetik az ott dolgozók egészségét és biztonságát. A cikk szerint a rendőrök szolgálati macska hadba állítását kérték. A lapban megjelentek után 14 olvasó ajánlotta a rendőrség szolgálatába cicáját, azonban a testület részéről visszautasították a felajánlást, mondván az állománytáblán szolgálati macska nem szerepel.

A Népszabadság pénteki számában megjelent cikk szerint a Gyorskocsi utcában dolgozó rendőröknek és az épületben fogva tartott személyeknek számos bogárral és rovarral kell együtt élniük. A rendőrök szerint rengeteg egér is garázdálkodik az épületben, - az állatok állítólag megrágtak 4 golyóálló mellényt is - ezért szolgálati macska hadba állítását kérték. A cikk szerint a rendőrségnek benzinre sincs pénze, ezért nem valószínű, hogy macskát szeretnének táplálni.

Az épületben valóban találtak egy egérfészket, de abban nem volt rágcsáló, jelenlétére csak az ürülék és szagnyom utalt - közölte Szabó Mihály, a vizsgálati főosztály vezetője, a lapban megjelentekre reagálva.

Bemutatott négy, golyóálló mellényt, melyeken különböző külsérelmi nyomok voltak láthatók, azt azonban nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy ezek egértől származnának, mert okozhatta a rendeltetésszerű használat is ? állította a főosztály vezetője.

A lap cikke nyomán 14 állampolgár ajánlotta fel, hogy macskáját adományozná a BRFK-nak, azonban a rendőrség nem tudja elfogadni a felajánlott négylábúakat. Az állománytáblán szolgálati macska nem szerepel, s ha létezne is ilyen, akkor beszerzésüket a rendelkezésre álló anyagi források lehetővé tennék, mint ahogy benzinre is van és lesz forrás ? állítják a BRFK-n.

Az ORFK elsőfokú országos hatáskörű közegészségügyi és járványügyi főfelügyelője pénteken szemlét tartott a Gyorskocsi utcai objektumban. Tájékoztatása szerint rágcsálók jelenlétét igazoló biológiai nyomokat, élő vagy elpusztult állatot nem sikerült felkutatnia.

Az 1910-ben készült épület felújítására a BRFK idén 140 millió forintot fordít. A szolgálati macskával ellentétben szolgálati kutya szerepel a rendőrség állománytáblájában. Ez azt jelenti, hogy a szervezet központi költségvetéséből forrást kell biztosítani e kutyák etetésére, elhelyezésére, azaz szállására és egyéb más felmerülő kiadásra. Azt nem tudni pontosan, hogy hány kutya teljesít szolgálatot a BRFK kötelékében, mivel az ebek vagy a központi állományba vannak beosztva, vagy a kerületeknél teljesítenek szolgálatot. A kutyák egy részét speciális feladatok elvégzésére, azaz nyomkeresésre, szagazonosításra képezték ki, míg a többi kutya járőrfeladatot teljesít.

(MTI)

Ajánló:

A Népszabadság 2000.07.06-i számából.