A Legfelsőbb Bíróság főtitkára visszautasítja azokat a támadásokat, amelyek a bíróságokat az olajügyekkel hozzák összefüggésbe. Szerinte a gyanúsítgatások megingatják a bíróságok iránti bizalmat, emiatt több helyütt nőtt az elfogultsági beadványok száma és romlott az állampolgári fegyelem. Számos bíró fenyegető leveleket is kapott, illetve kap.

Lomnici Zoltán főtitkár pénteki, fővárosi sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy az önálló hatalmi ág támadása, tények hiányában, a jogállamiságot veszélyezteti. Elmondta: a tényeket nélkülöző híradások miatt megnehezült a bíróságok munkája. A főtitkárnak nincs tudomása arról, hogy az olajügyekkel összefüggésben büntetőeljárás indult volna bírók, illetve bíróságok ellen.

''A bíróságokat lehet és kell is bírálni, más kérdés, hogy ha ezt politikusok teszik, bizonyítékok hiányában'' - tette hozzá Lomnici Zoltán.

A Legfelsőbb Bíróság főtitkára - aki egyben a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnöke is - közölte: a bíróságok iránti bizalom megingása miatt több helyütt nőtt az elfogultsági beadványok száma, romlott az állampolgári fegyelem. Számos bíró fenyegető leveleket is kapott, illetve kap. A bíróság megsértése ugyanakkor több országban is büntetendő cselekmény.

Lomnici Zoltán megjegyezte: a jelenleg folyamatban lévő 46 ezer büntetőügyből csupán 93 kapcsolatos olajügyekkel, ezekben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács soronkívüliséget rendelt el. Az eddig született 340, olajüggyel kapcsolatos döntés során 256 vádlottat elítéltek, 66-ot felmentettek, 18 esetben pedig megszüntették az eljárást.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása.

Korábban:

(2000.07.03.)