Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke kilépett a Fideszből. A politikust korábban kizárták a pártból, mert az országos vezetőség akaratával szembeszegülve lett a szabolcsi közgyűlés elnöke. Június 17-én a Fidesz visszafogadta a pártba, ezzel elismerték, hogy kizárása szabálytalanul történt.

HelmeczyLászló, országgyűlési képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke pénteken megszüntette Fidesz-tagságát. Helmeczy László elmondta: saját elhatározása alapján lép ki a Fideszből. Döntésében nem játszik szerepet az a levél, amelyet a Fidesz szabolcsi elnökétől, Kozma Pétertől kapott. Kozma levelében azt kérdezte Helmeczytől: "nem volna-e jobb, ha önként kilépne a pártból?".

Helmeczy László közölte: közte és a Fidesz nyírségi vezetői között kialakult feszültség már hatással van a megyei önkormányzati közgyűlés munkájára is, a testületi üléseken folyamatos ellene a támadás.

Kozma elmondta: megnyugvással veszi tudomásul a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöksége Helmeczy László párttagsági viszonyának megszűntetését - közölte Kozma.

Kozma Péter úgy vélte: Helmeczy László belátta, hogy a Fideszen belüli politizálási lehetőségei nincsenek meg, politikai elképzeléseit nem tudja megvalósítani, nincs támogatottsága.

A szabolcsi Fidesz-elnök kijelentette: a nyírségi választmánya éppen szombaton tárgyalta volna Helmeczy László továbbra is érvényben lévő kizárását, de az érintett pénteki döntése után, okafogyottá vált az ülés megtartása.

Helmeczy László kapcsolata a Fidesz vezetőivel tavaly ősszel romlott meg. A párt országos vezetőinek akarata ellenére Helmeczy jelöltette magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöki posztjára. A helyi fideszesek Helmeczyt támogatták az országos választmány által jelölt Tóth Andrással, a Fidesz országgyűlési képviselőjével szemben.

Mivel a szabolcsiak az országos választmány felszólítása ellenére sem zárták ki Helmeczyt a pártból, tavaly december 20-án a Fidesz országos választmánya vette kezébe az ügyet és végül kizárta Helmeczyt a pártból.

A kizárt elnök bírósághoz fordult, végül a per okafogyottá vált, mert mint Helmeczy László megfogalmazta: ,,a Fidesz országos választmánya rájött, hogy alapszabályt sértő határozatot hozott. Ezért június 17-től ismét a Fidesz tagja lett Helmeczy.

A Helmeczy-ügy miatt kilépett a Fideszből tizenhárom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei párttag. Mindannyian kérték felvételüket az MDF-be. A tizenhármak felvételi ajánlását Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken már alá is írta.

Dávid Ibolya elmondta: a tagfelvételhez szükséges ajánlás aláírását Petróczki Ferenc, a szabolcsi MDF-szervezet alelnökének kérésére vállalta. Az érintettek MDF-es felvételéről az illetékes alapszervezetek határoznak majd.

(MTI)

Ajánló: