Kurucz Ferenc Békés megyei rendőrfőkapitány távozna posztjáról - értesült a Magyar Hírlap. Pintér Sándor belügyminiszter ezt ugyan nem szeretné, ám a kapitány környezetében már azt is tudják, hogy "egy pesti rendőr" a kiszemelt utód.

Kurucz Ferencet a belügyminiszter azután nevezte ki a Viharsarok első számú rendőri vezetőjévé, hogy elődjét, Gál Lászlót a Belügyminisztérium felügyeleti és ellenőrzési hivatalának vezetésével bízta meg a fővárosban. Kurucz Csongrád rendőrkapitánysága éléről került jelenlegi posztjára, és értesülésünk szerint szívesen térne vissza korábbi, kisebb pátriájába. A Belügyminisztérium szóvivője, Könyves Krisztina nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Magyar Hírlap információit.

Gál László október 26-án - Pallag László kritikáit és egy Békés megyei bárban készült állítólagos videofelvételekkel kapcsolatban kitört sajtóbotrányt követően - lemondott posztjáról az olajügy lezárásáig. A belügyminiszter akkor kijelentette: Gál László erkölcsi nagyságáról tanúskodik a lemondás. Gál jelenleg is a miniszteri kabineten belül tevékenykedik - szögezte le lapunknak a szóvivő.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója, Ábrahám Béla májusi előzetes letartóztatása "küldte padlóra" Kurucz Ferencet, aki mindvégig kiállt elődjétől örökölt ezredese mellett. Ábrahámot 1997-ben és azt követően elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják. Ekkor Kurucz még Csongrádban volt parancsnok.

Pallag László, a parlament olajbizottsága elnöke tegnap újabb feljelentést fogalmazott meg a Katonai Ügyészségnek - ezúttal nem ismeretlen tettes, hanem Berke Imre ellen. A január végén egészségi állapotára hivatkozva nyugdíjaztatását kért Berkét, aki Pallag szerint jelenleg is rendelkezési állományban van, parancsnoki jogkörben elkövetett bűncselekményért jelenti fel Pallag. A képviselő szerint Berke Imre nem intézkedett időben a Karancsi Tibor által a Macskási telepen megtalált olajszállítmánnyal kapcsolatban.

A Szegedi Katonai Ügyészség tegnap gyanúsítottként hallgatta ki Karancsi Tibor volt szeghalmi századost. Karancsit kétrendbeli szolgálati tekintély megsértése miatt jelentette fel Berke Imre és Kucsera Lajos a Világgazdaságban és az RTL Klubban 1999. szeptember 20-án tett nyilatkozata miatt. Szikinger István ügyvéd lapunknak elmondta, az ORFK által kiállított közokirat szerint Karancsi szolgálati viszonya szeptember 16-áig tartott. Igaz, ezt csak szeptember 21-én adták át neki. Ha nem volt már rendőr Karancsi a nyilatkozattétel idején, akkor szolgálati tekintélyt sem sérthetett - szögezte le Szikinger.

Szolgálati balesetté minősítették a Karancsi Tibort három évvel ezelőtt ért bántalmazást, értesült a Magyar Hírlap az érintettől, aki egy hete kapta kézhez a határozatot. A százados súlyos, maradandó testi sérülést szenvedett, amelyért a mai napig nem kapott semmilyen anyagi elégtételt. Ezzel kapcsolatban elöljárói bűncselekmény alapos gyanúja miatt Karancsi feljelentette Kuruc Ferenc Békés megyei rendőr-főkapitányt. (MH. 2000. 03. 30.) Májusban a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádemelési javaslattal befejezte a nyomozást a Békés megyei, illetve szeghalmi rendőrök ellen, akiket hivatali visszaélés és bűnpártolás alapos gyanúja miatt vontak eljárás alá. (MH. 2000. 06. 21.) A Pallag László feljelentésére múlt év végén ismeretlen tettes ellen elindított eljárással kapcsolatban a Fővárosi Főügyészségen még nem tudtak tájékoztatást adni arról: történt-e vádemelés.

(Magyar Hirlap)