Pert vesztett a Dél-alföldi Gázszolgáltató Rt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel szemben. Az egyesület azért indított pert, mert a gázművek becsült adatok alapján, törvénytelenül állította ki a fogyasztóknak a számlákat.

A Csongrád Megyei Bíróság pénteki ítéletében - helybenhagyva a Szegedi Városi Bíróság áprilisban hozott ítéletét - törvénytelennek minősítette a Dél-alföldi Gázszolgáltató Rt.(Dégáz) becsült adatokon alapuló számlázási módszerét, a törvény szerint ugyanis a gázszámla alapja a leolvasott érték, az elfogyasztott gázmennyiség.

A Dégázt a fogyasztók panaszai miatt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) perelte be, mert a gázszolgáltató a havi leolvasás helyett áttért a háromhavonta történő leolvasásra, s a köztes időben havonta becsült adatok alapján számlázott.

A felperes szerint a fogyasztókkal kötött új szerződésnek a becslésre vonatkozó pontja tisztességtelen, nem ad választási lehetőséget a fogyasztónak, s erőfölénnyel való visszaélés. Gyakori a jelentős összegű túlszámlázás, ami szintén törvénysértő - állította a felperes.

A Dégáz jogi képviselője elmondta: az új számlázási módszer bevezetésének egyik oka az volt, hogy a fogyasztók nagy része nem teszi lehetővé havonta a gázóra leolvasását. A társaság a Mol Rt.-től vásárolja a gázt, öt napos fizetési kötelezettséggel. Amennyiben nem tudja behajtani időben szolgáltatásának árát, nem tud fizetni sem, s előfordulhat, hogy nem tud folyamatosan szolgáltatni. Már pedig a folyamatos szolgáltatást törvény teszi számára kötelezővé.

A bíróság ítélete szerint törvénytelen a becsült adatokon alapuló számlázási módszer, a fogyasztókkal megkötött szerződések érvénytelenek. A törvény megszabja, hogy csak leolvasott érték után lehet számlázni.

A fogyasztóvédelmi egyesület ügyvédje, Baranovszky György elmondta: a jogerős ítélet azt jelenti, hogy a Dégáznak minden fogyasztójával új szerződést kell kötnie, s becsült adatok alapján nem számlázhat a jövőben.

(MTI)

Ajánló: