A ciánszennyezési ügyben Magyarországot képviselő ausztráliai ügyvédek bíznak benne, hogy az Esmeralda bányatársaság biztosítása fedezni fogja a kért kártérítést. Magyarország ugyanis 29,37 milliárd forintra perli a Szamost és a Tiszát ciánnal szennyező ausztrál-román Aurul cég anyavállalatát. Az Esmeralda képviselői ugyanakkor túlzottnak tartják a magyar kárigényt.

A magyar kormány az Esmeralda hitelezői közgyűlése elé terjesztette 108 millió dolláros (29,37 milliárd forint) kárigényét a szamosi és a tiszai ciánszennyezést okozó ausztráliai-román Aurul bányavállalat ausztrál anyacége, az Esmeralda ellen. A kárigény egyebek között 1241 tonnás halpusztulásra hivatkozik.

A keddi hitelezői gyűlésen az Esmeralda képviselői túlzottnak minősítették a kárigényt és általában elutasították a vállalat felelősségét. A hitelezői gyűlést ezután két hónapra elnapolták, azzal, hogy közben jobban meg kell vizsgálni a cég jogi felelősségét és pénzügyi helyzetét.

A hazánkat képviselő jogászoknak még nem sikerült példányt szerezniük az Esmeralda biztosítási kötvényéből. Azonban bíznak benne, hogy a biztosítás elegendő fedezetet nyújt a magyar kárigényre. Szerintük életképes Magyarország igénye.

A január 30-án kezdődött ciánszennyezés után az Esmeralda csődvédelmet kért. A cég csődadmisztrátora szerint sem a biztosítás, sem a vállalat vagyona nem fedezi a magyar igényt.

A magyar kárigény összeállításakor figyelembe vették a közvetlen kárelhárítás és kárfelmérés költségeit, az élővilágban hosszú távon bekövetkező természeti károkat, a rehabilitáció várható kiadásait, valamint az esemény miatt bekövetkezett egyéb gazdasági hátrányokat, veszteségeket is.

(MTI)

Ajánló:

Olvassa el az [*****] összeállítását!

Korábban:

(2000.07.10.)