Ragyogóan felújított, pazar palota szolgált székhelyéül a Pepó Pál támogatására gründolt társaságnak. A Szófia utcai intézményben még a portásnak is feltétel volt a kisgazdapárttagság. A minisztercsere után most átfogó pénzügyi revízió kezdődött a Környezetgazdálkodási Intézetnél. A vizsgálat elsősorban annak felderítésére irányul, indokoltan költöttek-e el az elmúlt két évben az épület berendezésére és egyéb célokra az intézet vezetői több tízmillió forintot.

Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter revíziót kezdeményezett a tárcájához tartozó Környezetgazdálkodási Intézetnél (KGI). Értesülésünk szerint a vizsgálat elsősorban a KGI szakmai munkájához nem kötődő kifizetések indokoltságának ellenőrzésére irányul.

Több, a KGI eredeti feladatkörébe nem tartozó tevékenységnek - lapkiadás, saját könyvtár stb. - adott otthont az utóbbi időben az intézet, politikai rendezvényeket, fogadásokat szerveztek az épületben. A Szófia utcai palota lett a székhelye a Magyar Környezetvédelmi Társaságnak.

A Gordos Dénes elnökletével megalakult szervezet bevallottan a Pepó Pál minisztert bíráló zöldmozgalmak ellensúlyaként, jelentős minisztériumi támogatásból jött létre. A KGI átvilágítása várhatóan azt is tisztázza, hogyan válhatott egy állami közintézmény politikai tevékenységet (is) folytató szervezet bázisává.

A KGI eddigi vezetőit - Csocsán Balázs főigazgatót és Gordos Dénes főigazgató-helyettest - az új miniszter már felmentette tisztéből. Az intézményt jelenleg megbízott főigazgatóként Bácskai János irányítja. A minisztérium a napokban pályázatot írt ki a főigazgatói poszt betöltésére.

Az eredetileg a Környezetvédelmi Minisztérium szakmai programjainak végrehajtására létrejött intézmény Pepó Pál időszakában komoly változásokon ment keresztül. A KGI Alkotmány utcai központi épületét egy 1998 őszi megállapodás értelmében a vidékfejlesztési tárca vette át. Az intézet egy Szófia utcai palotába költözött. Bérleti díjára csak idén 70 millió forintot fordított a minisztérium, de korábban milliókat költöttek a ragyogóan felújított kétszintes épület pazar berendezésére. A KGI azóta inkább egy főúri rezidenciára emlékeztet, semmint szakmai háttérintézményre. Pepó lecserélte az intézet teljes vezetését, és csaknem egész szakembergárdáját. Helyettük többségében szakirányú végzettséggel nem rendelkező emberekkel töltötték fel a létszámot. A napokban az FKGP vállalkozói tagozata rendezvényen Gordos Dénes, a kisgazdák VIII. kerületi elnöke kiosztott egy listát, amely 32, a KGI alkalmazásában álló kisgazda- párttag nevét, beosztását tartalmazta. A lapunk birtokában lévő jegyzék azt igazolja, hogy a portástól az igazgatóig a legkülönfélébb beosztásban foglalkoztatták az intézetnél kisgazdapárti embereket.

A most zajló vizsgálat során a Környezetvédelmi Minisztérium új vezetői arra is választ várnak, milyen szakmai munka folyt az elmúlt két évben kiemelt támogatásban részesült, idén 1,2 milliárd forint költségvetésből gazdálkodó intézményben. Ennek tisztázása azért is fontos, mert a tárcát az utóbbi időben éppen szakmai tevékenységének gyenge színvonala miatt érték kritikák.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: