Nógrádi Zsolt vállalkozó az olajbizottság előtt tett vallomásában politikusokat, rendőröket, üzletembereket vádolt meg azzal, hogy közük volt az olajügyekhez. Az [origo] megkeresett több személyt a jelentésben szereplők közül. Kudron Nándor egykori miniszteri biztos elmondta: Nógrádi és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Visszautasította a vádakat Győri Zoltán benzinkúttulajdonos felesége; Vajda Ferenc; valamint Lajkó Károly, akiről Nógrádi azt állította: együtt szőkítették az olajat. Lajkó elismerte, hogy volt köze illegális olajvállalkozáshoz, de azt állítja: nem ismeri Nógrádi Zsoltot.

Nógrádi vallomásában szerepel Kudron Nándor, volt zánkai miniszteri biztos neve. Nógrádi szerint Kudron volt a közvetítő közte és Flaisz Ferenc vállalkozó között, ő adta tovább az olajszőkítési pénzeket. Kudron az [origo]-nak azt mondta: már megtette feljelentését Nógrádi és ismeretlen személy ellen. "Nógrádi Zsolt magától ennyi hülyeséget nem tudott volna kitalálni, biztos áll valaki a háttérben" - mondta. Kudron állítja: nem ismeri Flaiszot, nem is beszélt vele, csupán a televízióban látta nyilatkozni Nógrádi vallomásával kapcsolatban. "Nógrádi Zsolt olyan dolgokról beszélt összevissza, amiről nem is tudhatott" - utalt Kudron zánkai kormánybiztosságára.

A férfi elismerte, hogy ismeri Nógrádi Zsoltot. "A fiam és Nógrádi öccse, Ádám jó barátok voltak. Így ismertem valamennyire a Zsoltot és az édesapjukat is. A fiam sajnos Ádám autójában ült, amikor karamboloztak, és a fiam mozgáskorlátozott lett. Mondhatni más irányból ismerem őket, nem az üzlet révén" - tette hozzá.

"Nem félnivalóm van a vallomásával kapcsolatban, hanem bosszankodnivalóm. Gyógyturizmussal foglalkozunk, most éppen gyógyszállókat építünk, amihez pályázni akarunk. Így azonban, hogy szerepel a nevem a jegyzőkönyvben, esetleg nem kapunk támogatást. Annak idején Mádl Ferencnek (Mádl az Antall-kormány idején volt miniszter - a szerk.) voltam a kormánybiztosa. Ha eddig azt reméltem, hogy esetleg ismét kapnék tőle valami feladatot, most ez is megkérdőjeleződik" - mondta az [origo]-nak.

Nógrádi vallomásában az szerepel: a vámolási ügyekben benne volt a soltvadkerti Győri Zoltán, akinek már abban az időben is 4-5 benzinkútja volt. Az [origo]-nak Győri Zoltán felesége azt mondta: elképzelhető, hogy a férje neve szerepel a jegyzőkönyvben, de nem ismerik sem Nógrádi Zsoltot, sem Flaisz Ferencet. Ráadásul az adott időben még nem is volt benzinkútjuk.

Lajkó Károlyt Nógrádi azzal vádolta meg, hogy olajszőkítéssel foglalkozott. A bizottság előtt azt állította: együtt dolgoztak. Lajkó az [origo]-nak elismerte, hogy köze volt az olajügyekhez, "egy kicsit illegálisan is". Azt azonban tagadta, hogy ismeri Nógrádi Zsoltot. "Flaisz Ferencet ismerem, de Nógrádi Zsolttal soha nem dolgoztam együtt, nem is ismerem, folyton bújkált. Az apjával beszéltem néhányszor, de szerintem nem normális ott az egész család" - mondta. "Annyi mindent, mint amit a vallomásában állított Nógrádi Zsolt, egy ember nem is tudta volna végigcsinálni. Szerintem valaki felolvastatta vele a szöveget" - tette hozzá.

Vajda Ferencről szintén azt állította Nógrádi, hogy együtt szőkítették az olajat. Vajda azt mondta az [origo]-nak: ismerte Nógrádit, mivel egy időben Soltvadkerten lakott. "Együtt jártunk bulizni, horgászni, de soha nem dolgoztunk együtt" - állítja. Vajda úgy tudja: Nógrádi targoncajavítóként dolgozott, és a családjának volt néhány olajszállító kocsija.

Flaisz Ferenc keceli vállalkozó az RTL Klubnak tagadta, hogy köze lenne a több milliárd forintos olajszőkítéshez. Emiatt Flaisz 50 millió forintra perli Pallag Lászlót, az olajbizottság kisgazda elnökét és feljelentette Nógrádi Zsoltot. A keceli vállalkozó Nógrádi Zsolt állításával szemben azt mondta: soha életében nem vette be olajüzleteibe, amiket 1993-ig folytatott. Mindössze egy sportautót adott el neki több évvel ezelőtt.

Nógrádi azon állítását azonban, miszerint a kiskörösi vámhivatal több munkatársa is segítette az olajszökítőket, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága megerősítette.

Nógrádit, illetve Pallag Lászlót, az olajbizottság kisgazda elnökét eddig Pintér Sándor belügyminiszter, Szabó Iván egykori pénzügyminiszter, Lezsák Sándor MDF-es képviselő, Zsíros Géza volt kisgazda képviselő jelentette fel, illetve Máté László, az MSZP volt pénztárnoka kilátásba helyezte a feljelentést. A Népszabadság szerdai számában visszautasította a róla állítottakat Bodrácska János, Budapest egykori rendőrfőkapitánya, Kismók András soltvadkerti benzinkúttulajdonos, Csapó Béla volt kiskőrösi vámparancsnok-helyettes, valamint Balogh Zoltán, a kiskőrösi kapitányság egykori vezetője.

Kapcsándi Dóra - Komáromi Gergely

Ajánló:

Korábban:

(2000. július 19.)