Flaisz Ferenc keceli vállalkozó tagadja, hogy köze lenne a több milliárd forintos olajszőkítéshez. Ezzel Nógrádi Zsolt, az olajbizottság egyik tanúja vádolta meg a vállalkozót. Emiatt Flaisz 50 millió forintra perli Pallag Lászlót, az olajbizottság kisgazda elnökét és feljelenti Nógrádi Zsoltot. Ugyanakkor Nógrádi Zsolt azon állítását, hogy a kiskörösi vámhivatal több munkatársa is segítette az olajszökítőket a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága megerősítette.

A keceli vállalkozó Nógrádi Zsolt állításával szemben azt mondta: soha életében nem vette be olajüzleteibe, amiket 1993-ig folytatott. Mindössze egy sportautót adott el neki több évvel ezelőtt:
"Volt nálunk a Nógrádi Zsolt az édesapjával egy alkalommal, és utána egy hét múlva ott landolt nálam, a keceli házamban 3 napot, mert körözte a rendőrség. Ha ő ekkor tanulta ki az olajszakmát, nem tudom, hogy videózott-e otthon vagy nem az én lakásomban, de ott nem volt ilyen olajszakma."

Flaisz Ferenc azt állítja, hogy az import HTO-t csakis családoknak és kis vállalkozóknak adta el. Tagadja Nógrádi állítását, hogy az ő telepein szőkítették az olajat, de nem tartja kizártnak, hogy a tőle vásárlók ezt tehették:
"Szőkítésre tőlem vásároltak-e olajat, így konkrétan én nem mondanám, mert bizonyítani nem tudnám, így nem is jövök elő vele."

Flaisz Ferenc azt sem ismeri el, hogy többmillió forintot adott át Pintér Sándornak, és együtt vadászott az akkori rendőrfőkapitánnyal, sőt állítása szerint nem is ismeri Pintért:
"Nem, soha ne álltam a Pintér belügyminiszter úrral semmilyen kapcsolatban, nem is láttam, csak a tévében. Azt sem tudom, hogy kétméteres vagy 180 centis. Én nem tudok róla semmit sem."

Állítása szerint 1996-97-ben ugyan 9 hónapot töltött fogdában, de az adócsalás vádja miatt volt és az olajos üzletekhez nincs köze. Flaisz Ferenc Pallag Lászlót és Nógrádi Zsoltot több tízmillió forintra fogja beperelni, mert jelenlegi borüzletét hírbe hozásával tönkre tették.

Nógrádi Zsolt vallomásában részletesen elmesélte, hogyan és hol, valamint kiknek a közreműködésével szőkítettek olajat.

Nógrádi Zsolt szerint a háztartási tüzelőolaj és a gázolaj közötti árrés kihasználása, az olajszőkítés után a legnagyobb üzlet 1995-től a műszerolaj, orsó olaj és transzformátor olaj importja volt. Ezeket Szlovákiából, Oroszországból és Romániából hozták be jövedéki adó-mentesen és üzemanyagként óriási haszonnal értékesítették.

Ezeknek az olajtermékeknek az összetétele ugyanis szinte teljesen megegyezik a gázolajéval, éppen csak annyiban tért el, hogy másként lehetett levámolni. Magyarországra annyi orsó-, műszer- és transzformátor olajat importáltak, ami egész Európának is elég lett volna több évre is. Nógrádi Zsolt vallomásában megemlítette a Mertcontrol nevű céget is, amely tudomása szerint két esetben összesen 210 millió liternyi gázolajat ipari olajnak minősített. Ezen pedig 200 millió forint hasznuk volt az olajmaffiózóknak.

Diószeghy László, a minősítő intézet vezetője állítja, ilyen náluk nem történt:
"Semmi szüksége nincs arra senkinek, hogy itt a Mertcontrolnál bármilyen adatot meghamisítson. Pont az ellenkezőjére van szükség. Sajnos, a mi dokumentumainkkal esetenként vissza lehetett élni, nevezetesen, nem egy hologrammal védett és hamisíthatatlan dokumentumról van szó."

Nógrádi Zsolt állítását, hogy a kiskörösi vámhivatal több munkatársa is segítette az olajszökítőket a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága megerősítette. Bence József, tábornok elmondta:
"A Kiskörösi Városi Ügyészség az elmúlt év augusztusában vádat emelt öt vádlottal szemben. Többek között harmadrendű vádlottként a volt kiskörösi parancsnokkal szemben is."

A vallomás egyik bizonyítható pontatlansága például, hogy Nógrádi Zsolt szerint már 1993-ban részt vett az olajkereskedelemben egy Energol Rt. nevű társaság, ezt a céget azonban csak egy évvel később, 1994-ben alapították, az olajkereskedelmet pedig csak 1996-ban kezdte el.

(RTL KLUB)

Ajánló:

Az [origo] dossziéja Nógrádi Zsolt vallomása