Frei László a Nógrádi-féle vallomás egyik kulcsfigurája tagadott minden vádat. Frei László vállalkozóról azt állította vallomásában Nógrádi Zsolt, hogy Flaisz Ferenc - aki korábban minden vádat visszautasított - Frei kérésére vette be őt az olajügyekbe. Később Flaisz kihagyta az olajüzletből Freit, viszont megvetetett vele egy mosodát és hét borpincét. Frei Nógrádi valamennyi állítását tagadja, és közölte az [origo]-val: hamarosan megteszi feljelentését Nógrádi ellen. Frei egyetért abban az [origo] által korábban megszólaltatott, a vallomásban szintén megvádolt emberekkel, hogy valószínűleg Nógrádival valaki betaníttatta a vallomást.

Frei László nevét a kulcsfigurák között, többször is említette Nógrádi Zsolt az olajbizottság előtt tett vallomásában. Nógrádi azt mondta: Freijel Flaisz Ferenc megvetetett egy mosodát és hét borpincét, miután befejezte vele a közös olajügyeket. Ezenkívül Frei is részt vett szerinte azokan az orvvadászatokon, amelyeken Pintér Sándor akkori rendőrfőkapitány 25-50 millió forintot kapott esetenként egy diplomatatáskában.

Frei László azt állítja: soha nem találkozott Nógrádi Zsolttal, nem is tudja, ki ő. Mindössze az édesapját ismeri, aki korábban benzinkutasként dolgozott, és Frei hozzá járt tankolni. "Borzalmasan fel vagyok háborodva. Ma beszélek az ügyvédemmel, fel fogom jelenteni ezt a Nógrádit" - mondta Frei az [origo]-nak. "Ismerem Flaiszot, de soha nem üzleteltünk együtt, egy fillért nem adtam neki. Nem vettem sem mosodát, sem borpincéket, és soha nem voltam vadászaton" - mondta az autóalkatrész-kereskedő.

Nógrádi Zsolt vallomásában azt mondta Stadler Józsefről, hogy az ő kamionjaival is szállítottak szőkített olajat Flaisz Ferenc telepéről. Stadler József viszont az RTL Klubnak azt állította, hogy neki semmilyen olajos ügye nem volt Flaisz Ferenccel, Nógrádi Zsoltot pedig egyáltalán nem ismeri. Azt azonban nem zárta ki, hogy egy -két kamionját erre használták. "Volt, hogy a Frei László és a Flaisz Ferenc innét három kamiont fejenként elvittek bizonyos tartozás fejében, hogy ledolgozzák vele, amit utána nem is hoztak vissza. Hogy most ők azokkal a kamionokkal folytattak-e olajüzletet vagy nem, erről én nem tudok nyilatkozni." Azok a kamionok a mai napig nem kerültek vissza hozzá.

Frei egyetért a korábban megszólalókkal abban: valaki betaníttatta Nógrádival a vallomását. "Hogyan tudna napra pontosan visszaemlékezni arra, mi történt 1993-ban? Ezt nyilvánvalóan mostanában tanulta be. Ezenkívül ellentmondások vannak a vallomásában. Például abban az időben még csak ötezres volt a legnagyobb pénz. Hogyan fért volna el 50 millió forint egy diplomatatáskában?" - tette fel - a már mások által is felvetett - kérdést.

Az [origo] már szerdán megkeresett több személyt a jelentésben szereplők közül. Kudron Nándor egykori miniszteri biztos feljelentést tett Nógrádi és ismeretlen tettes ellen. Nógrádi szerint Kudron volt a közvetítő közte és Flaisz között, ő adta tovább az olajszőkítési pénzeket. Kudron ezt tagadta. Visszautasította a vádakat Győri Zoltán benzinkút-tulajdonos felesége is, aki szerint a kérdéses időben még nem is voltak benzinkútjaik.
Vajda Ferencről szintén azt állította Nógrádi, hogy együtt szőkítették az olajat. Hasonló vádak érték Lajkó Károlyt is. Lajkó az [origo]-nak szerdán elismerte, hogy köze volt az olajügyekhez, "egy kicsit illegálisan is". Azt azonban tagadta, hogy ismeri Nógrádi Zsoltot.

Nógrádit, illetve Pallag Lászlót, az olajbizottság kisgazda elnökét eddig Pintér Sándor belügyminiszter, Szabó Iván egykori pénzügyminiszter, Lezsák Sándor MDF-es képviselő, Zsíros Géza volt kisgazda képviselő jelentette fel, illetve Máté László, az MSZP volt pénztárnoka kilátásba helyezte a feljelentést. A Népszabadság szerdai számában visszautasította a róla állítottakat Bodrácska János, Budapest egykori rendőrfőkapitánya, Kismók András soltvadkerti benzinkút-tulajdonos, Csapó Béla volt kiskőrösi vámparancsnok-helyettes, valamint Balogh Zoltán, a kiskőrösi kapitányság egykori vezetője.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

AZ [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. július 19.)