A húsz megyei közigazgatási hivatalvezetőtől bekért helyzetértékelés és a javaslataik figyelembevételével, a szükséges tárcaközi egyeztetés után, várhatóan szeptemberben vitatja meg a kormány a külföldiek ingatlanvásárlásaival összefüggő kérdéseket. Bekényi József, a BM önkormányzati főosztályának helyettes vezetője nem lát összefüggést Grespik László, fővárosi hivatalvezető javaslatával, amely húsz ingatlanra csökkentené Budapesten a külföldiek által megvásárolható ingatlanok számát és az értékelés között.

Bekényi József szerint a közigazgatási hivatalok 1992-től évente értékelik a feladatkörükbe tartozó területeket, így például a törvényességi és a hatósági ügyeket is. A külföldiek ingatlanvásárlásával kapcsolatos ügyekben a hatáskört az úgynevezett termőföldtörvény telepítette a közigazgatási hivatalokhoz.

Az uniós csatlakozással összefüggésben legutóbb tavaly készült összesítés a külföldiek ingatlanvásárlásairól, de eddig semmilyen koncepció nem készült a szabályozás szigorítására.

A jelentések iktatása még zajlik, így ezek tartalmáról s az estleges javaslatokról egyelőre nem tudott nyilatkozni a tárca főtisztviselője. Így nem ismert előtte az sem, hogy a fővárosi hivatalvezető írásban kezdeményezi-e ingatlanvásárlás előtt a külföldiek nemzetbiztonsági, rendőrségi ellenőrzését. Bekényi József szerint azonban még ha lenne is ilyen javaslat, az csak egy a húsz közül.

Az ügyvédi pályát áprilisban köztisztviselőire felváltó Grespik László hivatalvezető a közszolgálati televízió híradójának szerdán úgy nyilatkozott, hogy a Nemzetbiztonsági Hivataltól és a rendőrségtől szakhatósági véleményt kellene kérni külföldiek ingatlanszerzésénél, nem kötelezően, de lehetőség szerint.

A hivatalvezető szerint évente több milliárd forintot mosnak át a maffiák a magyarországi ingatlanvásárlásokkal. A kérdéskör hatósági oldalának elemzése mellett, a termőföldtörvényt gondozó szaktárcával együtt vizsgálják majd az uniós csatlakozással összefüggő vetületeket is - jelezte a BM illetékese.

Horváth Gábor külügyi szóvivő szerdán úgy nyilatkozott, hogy a külföldiek ingatlanvásárlásával kapcsolatos engedélyeztetési eljárásra Magyarország a tagságtól számított ötéves időszakra kért átmeneti könnyítést az Európai Uniótól.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 5.)