Alkotmánybírósághoz fordul az újságíró-szövetség Varga Attila ügyében

Magánvádas ügyben a nyomozó hatóságnak nincs hatásköre, azaz bűnügyi nyilvántartásba sem veheti a gyanúsítottat. Varga Attila újságírót csütörtökön azért "rabosíthatta" a rendőrség, mert Balogh Gyula kisgazda képviselő nem név szerint ellene, hanem ismeretlen tettes ellen tett feljelentést rágalmazás miatt. Miután a bíró az elkövető kilétének felderítésére nyomozást rendelt el, már jogszerű volt az eljárás. Nem is evvel, hanem a törvénnyel van a baj - véli az adatvédelmi biztos. A MÚOSZ Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy Varga Attila újságírót hivatása gyakorlása közben indokolatlanul bűnügyi nyilvántartásba vették.

A MÚOSZ szerint elfogadhatatlan, hogy a 2000 márciusában hatályba lépett törvény nem tesz különbséget a bűncselekmények között azok súlyossága és társadalomra veszélyessége szerint.

Elfogadhatatlan az is, hogy a magánindítványra üldözendő bűncselekmények miatt bárkit eljárás alá vonjanak. Ez történt Varga Attilával, a Népszabadság munkatársával, miután a kisgazdapárti képviselő rágalmazás miatt tett feljelentést.

A törvény arra is lehetőséget ad, hogy esetleg minden alapot nélkülöző feljelentés miatt valaki bűnügyi nyilvántartásba kerüljön. Ez különösen veszélyes gyakorlathoz vezethet, és alkalmas a sajtó és munkatársai megfélemlítésére, valamint sérti a szabad véleménynyilvánítási alapjogot.

A MÚOSZ elnöksége emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul - olvasható közleményükben.

A bűnügyi nyilvántartásról szóló új törvény és az ahhoz kapcsolódó - ujj- és kézlenyomat, valamint fényképkészítésről szóló - rendelet mindenkire kiterjed, aki szándékos bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható. Ám magánvádas ügyben, amilyen Balogh Gyula feljelentése is volt, a nyomozó hatóságnak nincs kompetenciája - nyilatkozta Halmai Gábor alkotmányjogász. Nem a rendőrség folytatja az eljárást, hanem a magánvádló, és neki is kell bizonyítania a rágalmazás vádját. Ebben az esetben a rendőrség bűnügyi nyilvántartásba sem veheti a gyanúsítottat.

A mostani ügyben azonban más a helyzet. Mint Simon Tamás, III. kerületi rendőrkapitány elmondta, ismeretlen tettes ellen érkezett a feljelentést, ezért a bíróság nyomozást rendelt el az elkövető kilétének megállapítására.

Majtényi László adatvédelmi biztos a Magyar Hírlapnak elmondta: úgy látja, hogy törvényes volt az eljárás, csak maga a törvény rossz.

A bűntetőeljárási törvény szerint amennyiben a tettes ismeretlen, úgy azt a rendőrségnek kell megkeresnie. Más kérdés, hogy ebben az esetben a Népszabadságtól is megtudhatta a cikk szerzőjének nevét, s akkor a "rabosítási" procedúrára sem kerül sor.

Az ombudsman elmondta: ha a büntetőeljárást megszüntetik, az adatokat a nyilvántartásból azonnal törölni kell.

Ellenzéki tiltakozás

Az MSZP szerint haladéktalanul felül kell vizsgálni azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik az állampolgárok személyiségi jogainak megsértését anélkül, hogy mérlegelni lehetne az ellenük felhozott vád megalapozottságát és a feltételezett cselekmény súlyát.

Az SZDSZ álláspontja szerint a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény sérti az arányosság alkotmányos elvét, ezért az ellenzéki párt felkéri Dávid Ibolya igazságügy-minisztert, hogy a tárca dolgozza ki a jogszabály módosítását.

Magyar Bálint pártelnök közleményében úgy fogalmazott: a Belügyminisztérium által "rosszul előkészített", ez év március elsején hatályba lépett törvény hibája miatt a rendőrség kénytelen mindenkit "megalázó és embertelen tortúrának" alávetni.
"Felemeljük hangunkat az utóbbi napok közéletében tapasztalható megfélemlítések, becsapások ellen, mellyel az alkotmányos jogok sérülnek: az emberi méltósághoz, véleménynyilvánítás és sajtószabadsághoz való jog" - áll a Társadalmi Igazságosságért Mozgalom (TIM) pénteki közleményében.

Varga Attila meghurcolása politikai hátteret sugalmaz, veszélyezteti a szabad véleménynyilvánítást és a sajtószabadság érvényre jutását, az ártatlanság vélelme is sérült, amikor Varga Attilát köztörvényes bűnözőként kezelték akkor, amikor csak a kötelességét teljesítette - fogalmaz a TIM irata.

Dusza Erika, Ferenczi Krisztina

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. július 20.)