Öt pályamű érkezett az Erzsébet téri kulturális központ és millenniumi park építészeti tervpályázatára a július 17-i határidőig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához. Eredményt augusztus 11-én hirdetnek.

A kultusztárca áprilisban hirdetett nyilvános, országos, titkos elbírálású tervpályázatot a főváros V. kerületében, az Erzsébet téren kialakítandó kulturális központ és a millenniumi park építészeti terveinek elkészítésére.
Ács Tamás gazdasági helyettes államtitkár elmondta: a pályázóknak egységes építészeti koncepciót kell kialakítaniuk az Erzsébet tér alatti mélygarázsra és konferenciaközpontra, valamint a felszín feletti közparkra.

A pályázati felhívásra beérkezett építészeti terveket kilenctagú bírálóbizottság értékeli, a testület az építész szakma, a főváros V. kerületének és a Fővárosi Önkormányzat, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, valamint az NKÖM képviselőiből áll.
Az augusztus 11-i eredményhirdetést az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben tartják, ahol a beérkezett pályaművekből kiállítást rendeznek.
Az építészeti tervpályázat nyertese készítheti el az engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációt, amelynek alapján a kultusztárca - várhatóan novemberben - közbeszerzési pályázatot ír ki a kivitelezésre - ismertették.
Az Erzsébet téri beruházás megvalósítása várhatóan a jövő év márciusában kezdődik meg.

A kormány által márciusban elfogadott megállapodástervezet, illetve az április 3-án Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere által aláírt szerződés szerint az állam 2002. április 15-ig mintegy 2 milliárd forintból rendezi az Erzsébet teret.

Az Erzsébet téri gödör helyén 2002-re 150 személygépkocsit befogadó mélygarázsnak, mintegy 30 exkluzív üzlethelyiségnek, egy kisebb konferenciateremnek és a szabadidő eltöltésére alkalmas létesítménynek alakítanak ki szinteket, a felszínen pedig közpark épül a megállapodás értelmében.

A kormány vállalta azt is, hogy a nemzetközi és belföldi forgalmat lebonyolító autóbusz-pályaudvart az Erzsébet téri beruházás vége előtt fél évvel kitelepíti a főváros IX. kerületébe, a Könyves Kálmán körút - Üllői út csomópont mellé.
Az új buszpályaudvar megépítése számítások szerint 2,5 milliárd forintba fog kerülni.

A Fővárosi Önkormányzat az Erzsébet téri építkezés befejezését követő 90 napon belül nyílt nemzetközi pályázatot hirdet az ingatlan eladására. Az értékesítésből befolyó nettó bevétel az állam és a Fővárosi Önkormányzat között egyenlő arányban oszlik meg.

(MTI)

Korábban:

(2000. március 30.)