Külhoni állampolgárság bevezetését javasolja a Magyarok Világszövetsége elnöke

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnöke szerint brit mintára bevezethetnék hazánkban is a külhoni állampolgárságot. A határon túli magyarok nem rendelkeznének szavazati joggal, sem automatikus áttelepülési lehetőséggel, csak útlevéllel.

Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke országjáró körutat kezdett, melynek első állomásaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találkozik a megyei vezetőkkel és a szervezet aktivistáival. Az országjáró körút egyik célja felmutatni, hogy az MVSZ világméretű hálózata milyen sok segítséget adott a Kárpát-medencében élő magyar szervezeteknek.

Az elnök szerint a határon túl élő magyaroknak a külhoni állampolgárság jelentené az igazi kapcsolódást. Ez nem azonos a kettős állampolgársággal, inkább a brit modellhez hasonlít. A határon túli magyarok nem rendelkeznének szavazati joggal, sem automatikus áttelepülési lehetőséggel. Nem kapnának személyi igazolványt, csak útlevelet, amelyet Magyarország uniós csatlakozása után is használni tudnának külföldi utazásaik során. Az elnök személyes véleménye szerint nem kell tartani sem a tömeges áttelepüléstől, sem attól, hogy a Kárpát-medencében évszázadok óta magyarok lakta vidékek kiürülnének.

Az MVSZ célja a magyar nemzet integrációja. Nyitott kapuk politikájukkal azt szeretnék elérni: négy éven belül az anyaországban úgy fogadják el a Magyarok Világszövetségét, hogy a társadalom legalább tíz százaléka tagsággal is kötődjön a szervezethez.


(MTI)

Ajánló:

Minden, amit a szervezetről tudni érdemes.