Visszaperlik a csillebérci tábort

Szabálytalan, alaki és tartalmi hibáktól hemzsegő szerződésekkel adta át 1989-ben a Csillebérci Gyermektábort a KISZ a Magyar Úttörők Szövetségének - derült ki az Ifjúsági és Sportminisztérium tegnapi sajtótájékoztatóján. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a tárca bírósághoz fordul, nyilvánítsa semmissé a szerződéseket és állítsa helyre az eredeti állapotot. A MÚSZ továbbra is a tábor jogos tulajdonosának tartja magát.

A Csillebérci Gyermektábor a magyar államé, és nem a Magyar Úttörők Szövetségéé (MÚSZ), jogilag ugyanis soha nem került ki a köztulajdonból – közölte Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter. Elmondta: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a minisztérium keresetlevéllel fordul a Fővárosi Bírósághoz a két csillebérci ingatlannal összefüggő szerződések érvénytelenségének megállapítása, és az eredeti állapot helyreállítása érdekében.

Még 1989. június 27-én született az a két szerződés, amelyben a kezelő, a Kommunisták Ifjúsági Szövetsége (KISZ) a MÚSZ-nak ajándékozta a két csillebérci ingatlant - folytatta Deutsch. Hangsúlyozta: a KISZ 1989. április 22-én szűnt meg jogutód nélkül, s így későbbi vagyonjogi szerződéseknek nem lehetett alanya.

A KISZ XII. kongresszusának résztvevőiből ugyancsak április 22-én alakult Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) jogilag nem utódja a KISZ-nek – állította. Szerinte a szerződések elnevezése ugyan átruházási, adásvételi, de a szövegből egyértelműen kiderül, hogy ajándékozásról van szó.

Ráadásul az ingatlanok nyilvántartási adatait mindkét szerződésben tévesen jelölték meg. Hozzátette: bár ajándékozóként és ajándékozottként mindkét szerződésben a KISZ-t és a MÚSZ-t tüntették föl, az aláírások helyén egyik esetben a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) körbélyegzője látható a KISZ bélyegzője helyett, továbbá az aláíró feleket képviselő személyek a két szerződésben csak részben azonosak. A miniszter rámutatott: a megállapodás időpontjában a KISZ már nem volt jogalany, a Demisz pedig nem volt jogosult azok megkötésére, ezért a szerződések semmisek. A tábornak továbbra is a gyermeküdültetés céljait kell szolgálnia - tette hozzá Deutsch Tamás.

A náluk lévő - többségében közhiteles - dokumentumok alátámasztják, hogy a MÚSZ a jogos tulajdonosa a csillebérci tábornak - nyilatkozta Rácz Péter, a szervezet elnöke. A miniszter állításaira válaszul kijelentette: nem ismeri a szerződések születésének körülményeit és a bíróságra bízzák a helyzet tisztázását.

(Magyar Hirlap)