Valerij Muszatov, Oroszország budapesti nagykövete szerint az amerikai F 16-os vadászgépek magyarországi vásárlásáért lobbizó erők félrevezető adatokat közölnek a konkurens orosz MIG 29-esekről, ezzel mintegy lebecsülve, sőt egyenesen megkérdőjelezve a repülőgépet kifejlesztő és gyártó orosz szakemberek és cégek munkáját.

Valerij Muszatov elmondta: megfigyeléseik szerint az utóbbi időben a magyar sajtóban egyre gyakrabban és rámenősebben hallatják hangjukat az amerikai gépek vásárlásáért lobbizó erők. Magyarország vadászrepülőgép-vásárlásának ügye a közelmúltban annak kapcsán került ismét reflektorfénybe, hogy Peter Tufo, budapesti amerikai nagykövet hibának nevezte a MIG 29-esek tervezett felújítását, mert szerinte azok nem NATO-kompatibilisek.

Az orosz nagykövet szerint a MIG-ek üzemeltetési költségeinek csökkentésére az orosz szakértők már kifejlesztettek egy programot, amely végrehajtása a MIG 29-eseket a nyugati légi technika legjobb mintadarabjai közé helyezi, az üzemeltetési költségek szempontjából is.

Elmondása szerint ezek az intézkedések a költségek mintegy negyven százalékos mérséklését teszik lehetővé a harckészültség és a repülési biztonság szintjének csökkenése nélkül. Muszatov szerint megállapítható, hogy azok a sajtóban megjelent adatok, amelyek szerint a MIG 29-esek üzemeltetési költségei magasabbak a nyugati vadászgépekénél, nem felelnek meg a valóságnak és leginkább a közvélemény félrevezetésének szándékát tükrözik.

A diplomata egy 1997-es, a német szövetségi légierő által készített felmérés eredményét idézve leszögezte: egy F 16-os tízéves üzemeltetése háromszor-négyszer többe kerül, mint egy MIG 29-esé.

Muszatov a magyar légierő MIG 29-eseinek modernizálása ügyében azzal érvelt, hogy a munkafolyamat magyar vállalatok bevonásával történne, ezáltal hazai munkaerő foglalkoztatását is biztosítaná.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. július 13.)