Értékesíteni akarja a zámolyi roma családok számára épített, illetve befejezés előtt álló házakat Zámolyon az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). A romák ugyanis vasárnap külföldre távoztak, eddig pedig üldöztetéstől félve nem foglalták el az épületeket. Eközben megérkeztek Strasbourgba a romák, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, menedékjogot kérnek Franciaországban, és hároméves hányattatásukért kárpótlásként 130 millió forint kártérítésre perlik be a magyar államot.

A hányatott sorsú családok számára négy házat már felépítettek, kettő 99 százalékban készen van, s most folyik a már kész épületek használatba vételének engedélyezése. ''A romák azonban hétfőn Strasbourgban menedékjogot kérnek Franciaországtól, eddig pedig üldöztetéstől félve nem foglalták el az épületeket, így az OCÖ azok értékesítését tervezi" - közölte Babai János, az OCÖ Lakásépítő Kht.-jának ügyvezetője.

Közlése szerint a cigány önkormányzat a zámolyi települési önkormányzat támogatását kérve próbál vevőket találni az országból eltávozott családok szociálpolitikai kedvezményének igénybevételével s az OCÖ támogatásával épült komfortos otthonokra.

A zámolyi romák számára akkor kezdtek otthonokat építeni, amikor a hét családnak - másfél év után - jogerős bírói határozattal távoznia kellett a zámolyi kultúrházból. A családokat a község akkori polgármestere telepítette ide, miután a korábbi otthonaik életveszélyessé váltak, illetve le is bontatták őket. A roma családok a művelődési ház elhagyása után először átmenetileg Budapesten, majd az OCÖ által telepített faházakban húzták meg magukat. Ott több fenyegető levelet kaptak, majd elmenekültek. Mindeddig kiderítetlen körülmények között ugyanis egy ismeretlen tettes vagy tettesek agyonvertek egy csákvári fiatalembert, aki éjjel egy ismerőse iránt érdeklődött a romák faházainál.

A faházakból - részben ezért, részben a téli hideg beállta miatt - átmenetileg ismét Budapestre telepítette a családokat az OCÖ, miközben Zámolyon megkezdődött a végleges otthonaik építése. Budapesten egy villa földszintjén szállásolták el a negyven felnőttet és gyereket, de két ismeretlen férfi - kihasználva a felnőttek távollétét - behatolt a villába, s megrongálta a romák berendezéseit. Ezt hallván a rokonuk, Krasznai József, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnöke, csóri házába menekítette őket. Itt a családok húsvét óta a ház földszintjén húzták meg magukat, s közlésük szerint az önkormányzat bejelentkezni sem engedte őket.

Ezután döntöttek úgy, hogy a Zámolyon felépített hét lakás ellenértékeként 20 millió forintot, hároméves hányattatásukért pedig családonként három-hárommillió forintot követelnek az OCÖ-től. Amennyiben pedig ez a követelés nem teljesül, akkor "keresnek egy olyan országot, ahol félelem nélkül élhetnek". A zámolyi családok, a hozzájuk csatlakozott csóri romákkal vasárnap délután autóbuszon Strasbourgba utaztak. A csoport hétfőn megérkezett a városba, és menedékjogot kér az Emberi Jogok Európai Bíróságától.

A romák "magyarországi üldöztetésüket" dokumentumokkal, a velük történtekről megjelent újságcikkekkel, televíziós felvételekkel igazolják, s azok alapján kérik a menedékjogot. A hét zámolyi családhoz csóri romák is csatlakoztak, így 12 család - ötven felnőtt és gyerek - készült átadni a menedékjog kérelmére vonatkozó iratokat és a feljelentő dokumentumot az emberi jogi bíróságon.

''Amennyiben Franciaország nem fogadja be őket, Kanadába próbálnak emigrálni'' - mondta szószólójuk, Krasznai József, aki három hónappal ezelőtt befogadta őket csóri házába. Ügyük elintéződéséig nagy valószínűséggel egy strasbourgi cigány szervezet veszi pártfogásába a Magyarországról érkezett romákat.

A zámolyi családok vasárnap délután saját költségükön bérelt autóbusszal indultak útnak Franciaországba. Indulásukat megpróbálták titokban tartani a sajtó előtt, nehogy megakadályozzák határon való átjutásukat, bár egy napilap riportere tolmácsként elkísérte őket. A zámolyi romák "szóvivője" nem kíván menedékjogot kérni, mint mondta, neki még "sok tennivalója van itthon", ezért várhatóan egy hét múlva hazatér csóri otthonába. Házát azonban - az MTI értesülése szerint - árulja.

(MTI)

Ajánló:

Hazai romaportál, minden, amit a cigányszervezetekről tudni érdemes.

Korábban:

(2000.07.24.)