Informatikai bizottság létrehozását javasolja a parlamentnek Molnár Gyula szocialista képviselő. A javaslatot valószínűleg a többi párt is támogatni fogja. Jelenleg csak informatikai albizottság működik a parlamentben.

Molnár Gyula szocialista frakcióvezető-helyettes szerdán e-mailben juttatja el a parlamenti pártok frakcióvezetőihez az Országgyűlés informatikai állandó bizottságának létrehozásáról szóló indítványát.

Jelenleg ugyanis csak a gazdasági bizottság albizottságaként működik egy mindössze háromfős, informatikai kérdésekkel foglalkozó testület. Ha az albizottság bizottsággá alakulna, sokkal szélesebb jogkörrel rendelkezne. Az albizottságok ugyanis csak javaslattevő, véleményező feladatokat látnak el. A bizottságok viszont törvények előkészítésében is részt vehetnek.

Molnár Gyula az [origo] –nak elmondta: több képviselővel is beszélt már a testület felállításáról. A képviselő állítja: minden képviselőcsoport nyitottnak mutatkozott kezdeményezésére. A szocialista politikus azt szeretné, ha augusztus 6-ig válaszolnának a frakcióvezetők a javaslatra. Ezután kezdhetnének egyeztetni a technikai részletekről. Ha a pártok kedvezően fogadják a tervezetet, akár szeptember végén megalakulhat az informatikai bizottság.

Molnár szerint elsősorban az elektronikus kereskedelemmel, az internetellátottság kérdésével kellene a testületnek foglalkoznia. Emellett az új állandó bizottság közreműködne az informatikával foglalkozó jogszabályok előkészítésében.

A legalább havonta ülésező bizottság 14 tagú lenne, és kormánypárti elnökkel, valamint két ellenzéki alelnökkel működne. A javaslat értelmében Sík Zoltán informatikai kormánybiztos személyesen tájékoztatná a testületet a költségvetésből megvalósuló informatikai fejlesztések terveiről és a folyamatban lévő beruházások állásáról.

Valószínűleg a Fidesz is támogatni fogja a testület létrehozásáról szóló javaslatot. Márton Attila (Fidesz), az informatikai albizottság elnöke az [origo]-nak elmondta: támogatja Molnár kezdeményezését, szükség van egy informatikai bizottságra. A testületnek bőven lenne feladata, az új távközlési törvény előkészítésében is részt vehetne a testület. A bizottság létrehozásának részleteiről a házbizottságnak kell majd döntenie - mondta Márton.

[origo]

Ajánló: