Saját maguk fizették a képviselők a repülőjegyüket

Az Országgyűlés 450 ezer forintot takarított meg azzal, hogy a múlt héten Kínában járt háromfős parlamenti küldöttség tagjainak saját zsebből kellett kifizetnie a repülőjegyet. A Fidesz-frakció a Diktatúraellenes Akciócsoport (DAC) álláspontját elfogadva ellenzi a parlamenti küldöttségek kiutazását Kínába, ezért nem is vettek részt a delegációban.

A múlt héten Balsai István (MDF) vezetésével Kínában járt az Interparlamentáris Unió kínai-magyar tagozatának küldöttsége. A csoportnak az MDF-frakció vezetőjén kívül tagja volt még Wekler Ferenc (SZDSZ) parlamenti alelnök és Csige József MSZP-s képviselő. A kiutazó képviselőknek saját zsebből kellett fizetniük a repülőjegyet, mivel Áder János házelnök nem engedélyezte, hogy az utat a parlamenti finanszírozza. Sajtóhírek szerint a Fidesz-frakciónak a kínai út után érdeklődő tagjait Szájer József frakcióvezető eltanácsolta az utazástól.
Balsai a Népszavának elmondta: turistaosztályon utaztak, egy repülőjegy oda-vissza 150 ezer forintba került. Azt állította, kezdettől fogva tudták, hogy ezt nekik kell fedezniük, ám ez szerinte egy képviselőnek, aki tiszteletdíjat és költségtérítést kap, nem jelenthet problémát. Balsai szerint mindebben semmi kifogásolható nincs, ám azt nehezményezte, hogy az Országgyűlés külügyi hivatalának munkatársa, aki az utat szervezte, nem utazhatott el.
A frakcióvezető szerint az egy- hetes út hasznos volt a magyar-kínai parlamentközi kapcsolatok fejlesztése szempontjából. Úgy látja, Kína több figyelmet érdemelne Magyarország részéről, és fájlalja, hogy míg a Kínából származó éves behozatal 610 millió dollár, addig a kivitel csak 70 millió dollár értékű. Elmondta, hogy a kínai külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélések során világossá tették: számítanak Orbán Viktor miniszterelnök idei látogatására. Balsai hozzátette: miközben Kínában egymásnak adják a kilincset a külföldi állam- és kormányfők, és Magyarországról is járt már ott a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke és más közjogi méltóságok, miniszterelnöki látogatásra legutóbb 1959-ben került sor.
A Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályán a Népszava érdeklődésére azt a választ adták: még nem állították össze a kormányfő második félével külügyi programját, ezért nem tudnak válaszolni arra a kérdésre, hogy abban szerepel-e kínai a látogatás.
Surján László, a Fidesz-frakció külügyi munkacsoportjának vezetője közölte, a szabadságok miatt nem tud arról, a frakcióvezető valóban eltiltotta-e a képviselőket az utazástól. Ha azonban így volt, a "miért"-re a válasz egy szóban foglalható öszsze: Tienanmen -tette hozzá. Közölte, a frakció elfogadta a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas által létrehozott Diktatúraellenes Akciócsoport (DAC) álláspontját. Eszerint tudomásul veszik, hogy a nem demokratikus országokkal is, mint amilyen Kuba vagy Kína, szükség van az államközi kapcsolatok fenntartására, ám parlamenti küldöttség kiutazását nem helyeslik. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csak a Fidesz-frakciót köti, a többi képviselőcsoportot nem. Arról pedig, hogy van-e összefüggés a Fidesz-frakció álláspontja és aközött, hogy a fideszes Áder János házelnök nem engedélyezte, hogy a kiutazó képviselők repülőjegyét a parlament kifizesse, nem tudott nyilatkozni.
Molnár Gyula, az MSZP alelnöke politikai hibának minősítette tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy - szerinte ideologikus megfontolásokból - az Országgyűlés nem finanszírozta a Kínában járt parlamenti küldöttség útját. Rámutatott: Magyarország nincs egy súlycsoportban Kínával, és még Amerika is tart fenn kapcsolatot az emberi jogi szempontból valóban kifogásolható politikát folytató Kínával.

Balázsi György

(Népszava)