A Független Kisgazdapárt ifjúsági szervezete, a Független Ifjúság úgy látja: nem elég csak egy esetet - a csillebérci táborét - kiragadni az ifjúsági szervezetek vagyonával kapcsolatos vitás kérdések közül. Szerintük ugyanis ennél sokkal kirívóbb esetekre is volt már példa. Ezért a kisgazdapárttal közösen parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, amely tisztázná a volt KISZ-vagyon sorsát.

A Független Ifjúság elnöke, Imrédy Szabolcs szerint 1989-től napjainkig meg kellene vizsgálnia a parlamenti bizottságnak, hogy mi történt az egykori Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) vagyonával.

Horváth Béla, a kisgazdapárt frakciószóvivője elmondta: 1990-ben, a XII. kerület országgyűlési képviselőjeként Györgyi Kálmán legfőbb ügyészhez fordult, és kérte: vizsgálja ki, jogszerűen került-e a csillebérci tábor a Magyar Úttörők Szövetségének (MÚSZ) tulajdonába. Érdemi választ azonban nem kapott - mondta. Hozzátette: remélik, hogy a Fidesz is támogatni fogja a vizsgálóbizottság felállítását.

1989-ben a KISZ, illetve a jogutódjának tartott Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DEMISZ) elajándékozta a Magyar Úttörők Szövetségének a csillebérci tábort. Az Ifjúsági és Sportminisztérium most visszaköveteli a tábort, mondván: az ajándékozási szerződés szerintük formailag sem megfelelő, ezen kívül a DEMISZ nem tekinthető a KISZ jogutódjának. Ezt a MÚSZ tagadja. Strasszer Tibor jogász korábban azt mondta a Népszavának: mivel az úttörőszövetség tíz éven át háborítatlanul használta az ingatlanokat, a MÚSZ elbirtokolta a tábort, és azt utólag nem lehet elvitatni az úttörőktől.

[*****]

Korábban:

(2000. július 24.)