A médiatörvény nem ad kellő eligazítást

Július végén nyújtja be a két országos kereskedelmi televízió idei féléves beszámolóját a médiahatóságnak. A korábbi ellenőrzések során a legfőbb nézeteltérés egyes műsorok közszolgálati besorolása körül volt. Többen úgy vélik, a médiatörvény nem ad kellő eligazítást.

Július 31-éig kell benyújtania a két országos kereskedelmi televíziónak, az RTL Klubnak és a tv2-nek az idei év első fél évére vonatkozó, a műsorszolgáltatási szerződés teljesítéséről szóló beszámolót, amelyet az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szeptember első hetében tárgyal meg. A korábbi beszámolók során a televíziók és a médiahatóság között a fő véleménykülönbség az egyes műsorok közszolgálati besorolása körül volt. Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke nemrégiben egy interjúban elmondta, hogy a tv-k többé-kevésbé eleget tesznek közszolgálati vállalásaiknak, ám a legutóbbi féléves ellenőrzés alkalmával a testület úgy határozott, hogy nem ismeri el közszolgálatinak az RTL Klub Fókusz című műsorát.
Az ORTT ide vonatkozó határozatai nem publikusak. A Népszava információi szerint azonban a testület 1999 április 15-én, bár elfogadta az RTL Klub 98 második félévi beszámolóját, megállapította, hogy a Fókusz és a Fókusz Plusz című műsor nem tekinthető közszolgálatinak. Ugyanekkor a tv2 több műsorával, közte a Napló című heti hírmagazinnal kapcsolatban is rögzítette, hogy megkérdőjelezhető annak közszolgálatisága. A tv2 Forró nyomon című műsoráról a televízió tavaly decemberi szerződésmódosítási kérelme kapcsán mondták ki, hogy nem tekinthető közszolgálatinak.
Az ORTT idén februárban elfogadta a két országos kereskedelmi televízió tavalyi beszámolóját, ám mindkét televíziót 1 millió forintos kötbérrel sújtotta a közszolgálati vállalások megsértése miatt. Ekkor ismét kimondták, hogy a Fókusz és a Fókusz Plusz, valamint az azóta már megszűnt Helyszíni szemle című műsor nem tekinthető közszolgálatinak.
Az RTL és a tv2 részéről senki nem kívánt nyilatkozni. Egyesek szerint a tv-k és a médiahatóság közötti viták abból adódnak, hogy a médiatörvény nem ad kellő eligazítást a műsorok közszolgálati besorolásával kapcsolatban. Pedig a törvény részletes felsorolása szerint például a kulturális, kisebbségi, vallási, ifjúsági műsorok, a mindennapi életvitelt segítő - jogi, természetvédelmi, közbiztonsági - műsorok, valamint a hírszolgáltatás sorolható ide. Az ORTT-n belül van olyan vélemény, hogy egyes tévéműsorok túlzott naturalizmusuk miatt nem felelnek meg a közszolgálatiság követelményeinek, mások szerint viszont ezek, bár sokkolóak lehetnek, mégis a valóságot tükrözik.

Balázsi György

(Népszava)

Ajánló: