A Fidesz csökkentené a szolgálati időt

A Fidesz változatlanul fontosnak tartja a sorkatonai szolgálat idejének csökkentését, de figyelembe kell vennie, hogy koalícióban kormányoz - mondta a Magyar Hírlapnak Simicskó István. A Fidesz biztonságpolitikusa kitart amellett, hogy hosszú távon a 2-3 hónapos alapképzésen alapuló Nemzetőrséget kell létrehozni.

Bízom benne, hogy a Honvédelmi Minisztériumot irányító kisgazdák is megvizsgálják a Fidesz választási és kormányprogramjában szereplő sorkatonai szolgálati idő csökkentésének a lehetőségét - jelentette ki Simicskó István, a Fidesz biztonságpolitikusa.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint ebben a ciklusban erre már minimális az esély, és a hat hónap bevezetését élesen ellenzi a parlament honvédelmi bizottságának kisgazdaelnöke, Lányi Zsolt is, aki szerint túl rövid a fél év a felkészítésére. Simicskó István ezzel szemben úgy véli: a jelenlegi kilenc hónap alatt is csak három hónap jut az alapkiképzésre, az utána követő időszak hasznosságáról megoszlanak a vélemények.

Nemzetközi tapasztalatok szerint hosszabb felkészítés csak a haditengerészetnél és a légierőnél szükséges - mondta a politikus. Szerinte a sorkatonai szolgálati időt fokozatosan két-három hónapra kell csökkenteni, a rendszer teljes átalakításával. Az általa elképzelt modellben a fiatalok a középiskola után egy nyári kiképzésen vennének részt. Ezután dönthetnének, hogy tovább szolgálnak-e, vállalják, hogy rendszeresen visszatérnek a katonai ismeretek frissítésére, vagy kiválnak a rendszerből.

Simicskó úgy véli: megyénként egy bázist lehetne felállítani, ahol a Nemzetőrség tagjai gyakorolhatnának. Őket nemcsak területvédelemre, hanem katasztrófaelhárításra is kivezényelhetnék, és utánpótlást adnának a fegyveres testületeknek. Az állam különböző juttatásokkal, kedvezményekkel támogathatná az önkénteseket. "A Nemzetőrség tagja teljes értékű katonai feladatokat tudnának ellátni, ezt bizonyítja, hogy a hasonló rendszerű Nemzeti Gárda adja az Egyesült Államok SFOR-katonáinak nyolcvan százalékát" - tette hozzá Simicskó.

A Nemzetőrség felállítását fokozatosan képzeli el, szerinte azzal párhuzamosan kell növelni a szerződésesek számát a hadseregben, és fokozatosan csökkenteni a sorállományt.
Simicskó István reméli, hogy a vezérkar és a minisztérium közös irányításának ügye a több mint egyéves vita után kimozdul a holtpontról, és a hatpárti egyeztetés eredményes lesz.

A politikus úgy látja: a ciklus elején elhatározott haderőreform nélkül a tartalékait felélt honvédség kockázatot jelentett volna Magyarország biztonságára. "A rendszerváltás óta folyamatos a haderő reformja, de a honvédelem most először kapott olyan mértékű támogatást, ami érdemi, pozitív irányú elmozdulás lehetőségét hordozza" - mondta Simicskó.

Haszán Zoltán

(Magyar Hirlap)