Politikai menedékjogot kértek Franciaországtól a zámolyi romák

A Strasbourgba érkezett 46 zámolyi roma közül tizenketten franciaországi politikai menedékjogért folyamodtak szerdán a város prefektúráján. Az alsó-rajnai prefektúra illetékesei közölték, hogy átveszik a kérelmet, és az érvényben lévő szabályoknak megfelelően kezelik ügyet.

Krasznai József, a romák szószólója elmondta: azért akarnak politikai menedékjogot kérni, mert a magyar hatóságok megsértették emberi jogaikat, és üldöztetésnek voltak kitéve a magyar szervek, valamint a magyar bőrfejűek részéről falvaikban, Zámolyon és Csóron.

A romák ezért megérkezésükkor feljelentést tett az Európai Emberi Jogi Bíróságnál a magyar állam ellen. "Azért jöttünk Franciaországba, mert ez az ország az emberi jogok hazája" - mondta Krasznai.

Kedd óta több humanitárius szervezet, köztük a Cimade, a Caritas és a Világ Orvosai (Médecins du Monde) segélyeket szállított a romáknak. A menekültek között 22 felnőtt, 23 hat évnél fiatalabb gyerek és egy két hónapos csecsemő van. A csoport tagjai hétfői érkezésük óta egy strasbourgi ifjúsági szálláson laknak.

(MTI)